Культура

Франківська письменниця та її сестра просять допомогти зібрати гроші, щоб дослідити старі хати

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Небайдужих просять відгукнутися і допомогти зібрати потрібну суму на експедицію Україною.

Old Khata Project – це експедиція селами України. Письменниця і журналістка з Івано-Франківська Світлана Ославська та її сестра, фотографка з Києва, Анна Ільченко шукають давні хати, фотографують їх і розповідають історії людей, пише Репортер.

“Ми виросли в у промисловому місті на Сході України. Наше дитинство минуло у двокімнатній квартирі, але наші батьки виросли в селах. У сільських хатах на дві кімнати з кухнею і сіньми, з піччю, в якій пекли хліб і сушили гриби, з іконами та церковним календарем під рушниками, – йдеться в описі кампанії. – 2020-го року не стало нашої бабусі, дід помер раніше. Все життя вони прожили в дерев’яній хаті, яку самі збудували. Разом із ними відійшла в минуле ціла культура. А хата ще на місці. В селах по всій Україні ще існують хати, збудовані півстоліття чи століття тому, ще живі люди, які їх будували”.

Тому й вирішили зафіксувати історії таких людей і їхні хати.

Завдання – охопити всі етнорегіони України. Світлана з Анною вже побували у Волинському Поліссі, Слобожанщині, Прикарпатті, Буковині, Карпатах, Сіверщині та інших місцях. Досі подорожували власним коштом, але тепер вирішили зробити краудфандингову кампанію і зібрати грошей на експедицію. Потім, не раніше осені, планують видати фотокнигу.

Свідки минулих подій. Як двоє сестер їздять Україною і шукають старі хати (ФОТО)

Поки що зібрали менше 3 000 грн, а всього потрібно 80 000. З них 35 000 — проїзд по Україні до сіл – плацкартні вагони в потягах, маршрутки, оплата палива.  17 500 — житло. Це половина суми, яка потрібна на 50 ночівель. У деяких селах планують зупинитися безкоштовно, десь — у наметі. А 17 500 — це третина суми на харчування в дорозі. Залишається 10 000 — податки та відрахування для Спільнокошту.

Для того, щоб зібрати потрібну суму, у сестер є ще 45 днів. Жертвувати можна на сайті.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.