Культура

Франківців запрошують послухати SKOVORODANCE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

15 вересня в рамках фестивалю «Харків (не)релокована культура» відбудеться незвичний захід – літературна дискусія в музично-вініловому форматі.

Відкрита зустріч буде присвячена старту публічних прослуховувань вінілової платівки SKOVORODANCE містами України.

SKOVORODANCE

Її учасникам стануть директорка Харківського літературного музею Тетяна Пилипчук та Олена Рибка, заступниця головного редактора видавництва Vivat.

Альбом SKOVORODANCE – унікальна літературно-музична колаборація, яка переосмислює творчість визначного українського філософа та поета Григорія Сковороди. А саме його збірку «Сад божественних пісень». Над її створенням працювали письменник і музикант Сергій Жадан, українсько-німецький музикант і діджей Юрій Гуржи та тернопільський мультиінструменталіст і звукорежисер Лесик Омодада, а також велика команда з понад 35 музикантів.

Проєкт ініціював Харківський літературний музей, який досліджує та популяризує українську літературно-історичну спадщину. Тож, це можна вважати таким собі «привітом»  від Харкова іншим українським містам, або навіть теплими обіймами, бо саме так відчувається наше спільне «разом».

Читайте: «Через 100 років ми знову ховаємо культуру». У Франківську триває виставка про репресовану українську літературу

Всередині заходу спікери обговорять такі теми, як незламність українських міст, зокрема Харкова, який попри російську агресію продовжує мужньо відстоювати не тільки свої кордони, а й культурну спадщину, на яку посягає агресор. Зосередяться і на питанні актуалізації української філософсько-культурної спадщини, що стає опорою для ідентичності українців. А також підкреслять важливість ідей Григорія Сковороди, які несуть у собі сенси єднання, пошуку свого призначення, а також вміння бути щасливим попри життєві виклики.

І, звичайно, невід’ємною частиною зустрічі буде сама музика, яка не просто стане прекрасним змістовним фоном для переосмислення сталих форматів взаємодії минулого із сьогоденням, але й посередником процесу злуки різних куточків України.

Ще до повномасштабного вторгнення ми з Юрою Гуржи вирішили зробити «куражну» вечірку до 300-ліття Григорія Сковороди. Так, щоб відзначити ювілей філософа без офіційного пафосу. Але в 2022 році, коли влітку ми все ж почали думати, що ми можемо зробити в день народження Сковороди, стало важливим об’єднати усіх тих митців, активістів, які залишились у Харкові, або ж часто до нас приїжджали, підтримували в нашому спротиві росії. Тоді прийшло рішення створити музичний альбом, щоб нагадати про ідеї Сковороди – такі близькі та необхідні нам сьогодні, – каже Тетяна Пилипчук.

Захід відбудеться 15 вересня в Urban Space 100, Грушевського, 19, початок 14:00, вхід вільний.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.