Культура

«Дивися і торкайся». У Франківську відкрили незвичну виставку сакральних скарбів (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У середу, 10 січня, в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрили виставку «Побачити скарби разом!».

Це – продовження проєкту франківського художника Валерія Твердохліба «Врятуймо скарби разом!». Подію присвятили міжнародному дню шрифта Брайля та дню народженню Сергія Параджанова, пише Репортер.

Завдяки спеціальним адаптаціям, які створили на кафедрі дизайну Інституту мистецтв ПНУ, оцінити виставку зможуть і незрячі відвідувачі. Для цього біля кожної ікони є копія, виконана технікою шрифтом Брайля. Їх створювали студенти та викладачі інституту мистецтв Прикарпатського університету.

Поряд з іконою – тифлографічна адаптація. Слабозряча людина може за дотиком зрозуміти, що тут зображено. На деяких є аудіосупровід, – каже Валерій Твердохліб.

У Франківську відкрили незвичну виставку сакральних скарбів

Зараз ми живемо в умовах війни й щодня поруч з нами зʼявляються люди, які мають складні форми інвалідності. Ми відчуваємо відповідальність за цих людей, – розповідає доцентка кафедри Надія Бабій. – Уже три роки триває наш проєкт зі створення тифлографічних адаптацій відомих картин. Ми внесли зміни у наші навчальні програми, у яких, крім іншого, ми пояснюємо нашим студентам важливість такої роботи. Розповідаємо про те, що дизайн – це у першу чергу про зручність для людей.

Також на виставці представлений два тактильні каталоги, у якому слабозрячі люди можуть, за допомогою тифлографічної адаптації, відчути, що зображено на відомих картинах світових художників.

Серед них – Сальвадор Далі, Анрі Матісс, Едуард Мунк та інші. А також – українських модерністів.

У Франківську відкрили незвичну виставку сакральних скарбів

На базі університету також створили тифлобібліотеку з творами мистецтва для слабозрячих людей.

Я створювала адаптацію елементу фрески Мікеланджело Буанаротті на Сикстинській капелі, – каже студентка Софія Суслик. – Я використовувала в цій роботі прості лінії, крапки, щоб слабозрячим людям було зрозуміло. що зображено. Спочатку було трохи складно, бо відчуваєш велику відповідальність. А зараз я також створюю дитячу книжку таким методом – це буде моя дипломна робота.

Серед унікальних експонатів на виставці – стародавні ікони, серед яких – та, що була у фільмі «Тіні забутих предків», давній гуцульський свічник-трійця.

дивися, виставка, новини Івано-Франківська

Ця ідея – побачити скарби разом – вона і символічна. Дуже важливо, що ця інклюзивна ініціатива поєдналася з нашою експозицією, – каже Валерій Твердохліб. – Відколи ми створили з Яремою Стециком проєкт «Бог між нами», ми бачимо, скільки людей з різних міст її побачили. Чимало людей тут приходять і плачуть. Тому тепер виставку зможуть побачити ще більше українців.

У Франківську відкрили незвичну виставку сакральних скарбів

Поки що інклюзивними зробили 5 ікон. Але автори проєкту не планують на цьому Зараз створюють грант, щоб розширити можливість показати мистецькі твори для слабозрячих людей. Для цього планують створити каталог з 24 іконами, з якими зможуть ознайомитися слабозрячі люди не лише з Івано-Франківська, а й з інших міст. Її хочуть приурочити до 15-річчя проєкту «Врятуймо скарби разом».

Читайте: Мистецтво – про перемогу. Чому франківці мають відвідати нову виставку у краєзнавчому музеї

Виставка робіт з проєкту “Врятуймо скарби разом” триває постійно у Краєзнавчому музеї.

Авторка: Ольга Романська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.