Культура Фото

До Франківська на прем’єру фільму про єпископа Симеона Лукача завітає Блаженніший Святослав

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Цими вихідними на Франківщині відбудуться урочистості в рамках святкування 125-річниці з дня народження блаженнійшого єпископа УГКЦ Симеона Лукача.

Урочистості розпочнуться вже у суботу, 28 квітня. О 15.00 у Франківську в кінотеатрі Люм’єр покажуть прем’єрну стрічку «Симеон Лукач». На показ фільму завітає і сам глава УГКЦ Святослав Шевчук.

Читайте: Священика, який п’яним вчинив ДТП, УГКЦ відсторонила від служіння

«На Франківщині це визначна подія, – говорить Володимир Війтишин. – Симеон Лукач був проголошений блаженним у 2001 Році з приїздом Івана Павла ІІ в Україну. Лукач був священиком за часів поневолення церкви. Був двічі суджений за священичу діяльність. Його знали по всій області. Він хрестив, вінчав, сповідав людей. Всяко підтримував той християнський дух».

Читайте: На Франківщині знайшли секретну церкву УГКЦ радянських часів (ФОТО)

За словами Війтишина, до заходу готувалися давно. Випустили ювілейну пам’ятну медаль, якою будуть нагороджувати священнослужителів.

Після фільму охочі поїдуть в рідне село єпископа – Старуня Богородчанського району, де й відбудуться основні урочистості.

У суботу о 18.00 в храмі розпочнуться нічні чування, які очолить Йосафат Мощич. А в неділю о 11.00 Святослав Шевчук відправить Архієрейську літургію. Її будуть транслювати в режимі онлайн.
Опісля, в центрі села на церковному подвір’ї відкриють музей.

Читайте: У Франківську відкрили анотаційну дошку патріарху автокефальної церкви кир Мстиславу (ФОТО)

«Я служу сім років і спілкувався з людьми, які знали Симеона Лукача, – говорить парох села Старуня Ярослав Сердюк. – Він викликав захоплення в людей своєю простотою і безвідмовністю. Той музей-хата зроблена зі зруба, накрита гонтою. Одна кімната – побут, в якому жив і виховувався Симеон Лукач, а друга з церковними речами – чаші для причастя, фелони, багато літератури, рукописи богослужінь. Є вервиця, яку він подарував одній селянці і від руки написав, як молитися. Ще є молитвенник, який дав хлопцю перед армією з настановою, аби вчився і ставав священиком».

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.