Культура

Для відновлення музею – в Україні та США погасили марку до ювілею Сковороди

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Укрпошта випустила новий благодійний блок марок, присвячений 300-літтю Сковороди. Урочисте спецпогашення поштового блоку “Сад божественних пісень. До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди” відбулося у Нью-Йорку, Сковородинівці та Києві.

На одній поштовій марці поштового блоку художники-графіки відтворили малюнок Сковороди – фонтан “Нерівна всім рівність”. Зображення цього фонтану було на банкнотах УНР в 500 гривень, що ходили у 1918—1920 роках, а також зараз є на банкнотах незалежної України, введених в обіг у 2006 році. А на другій марці блоку – портрет Сковороди, а на полях блоку факсиміле філософа та зображення янголів, пише Репортер з посиланням на Укрпошту. 

У Нью-Йорку церемонія відбулася під час візиту Першої леді України до Українського музею. Саме тут проходив захід за участі української громади США, представників музейної спільноти. Він був присвячений приверненню уваги до воєнних злочинів рф проти культурної спадщини України та фандрейзингової кампанії на збереження Національного літературно-меморіального музею Сковороди.

Пам’ятні відбитки штемпеля “перший день” на конверті та марці поставила Олена Зеленська, Генконсул України у Нью-Йорку Олексій Голубов, генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Також цього ж дня погашення проводилося біля Національного літературно-меморіального музею Г. Сковороди на Харківщині за участю міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, директора музею Наталії Міцай, представників Харківської ОВА.

Укрпошта цей випуск також зробила благодійним для збору коштів для відновлення зруйнованої 6 травня російською ракетою будівлі музею у Сковородинівці на Харківщині, де останні роки жив і творив мислитель. 15 гривень з продажу кожного поштового блоку, або 7,5 млн грн, які планує зібрати Укрпошта, будуть спрямовані на відновлення Національного літературно-меморіального музею ім. Григорія Сковороди.

Вартість поштового блоку складає 75 грн, тираж – 500 тисяч примірників.

Дизайн цього поштового випуску виконали художники-графіки Олександр та Сергій Харуки.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.