Культура

Боротьба між фантазією і реальністю. Франківців кличуть у драмтеатр на премʼєру «Дон Кіхота»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У пʼятницю, 29 грудня, у франківському драмтеатрі відбудеться премʼєра вистави «Дон Кіхот».

Режисер нової постановки – Міхай Церне з Молдови. Про це розповіли у четвер, 28 грудня, на пресконференції в театрі, пише Репортер.

Дон Кіхот, новини Івано-Франківська, театр

«Дон Кіхот» – це четверта постановка європейських режисерів у франківському драмтеатрі цього року.

Вистава про «Дон Кіхота» – це вже виклик, як для режисера, так і для команди. Я радий, що у нашому театрі зʼявиться постановка твору Мігеля де Сервантеса, – каже директор театру Ростислав Держипільський. – З Міхаєм ми познайомилися ще колись у Парижі, я одразу зрозумів, що це моя людина.

Міхай Церне – знаний режисер театру й кіно, який наразі працює в Парижі.

Він бачив практично усі постановки франківського драмтеатру, але вперше безпосередньо співпрацює з ним.

Я зустрів тут неймовірних людей, які працюють на високому рівні. Ця трупа, з якою я працюю вже протягом місяця, неймовірна. І щоразу ми все більше наближаємось до всесвіту, яким є «Дон Кіхот», – каже Міхай Церне. – Цей спектакль – це погляд на світ. Я сподіваюся і вірю, що він буде корисним для глядачів, бо це історія боротьби між фантазією і реальністю. І саме це зараз відбувається в Україні. Наприклад, зранку прокидаєшся від сирен, заплющуєш очі й уявляєш, що це не насправді, що це просто плач дитини. Приходиш в театр – а тут триває робота, ніби нічого не сталося.

Виконавці ролі Дон Кіхота – Роман Луцький і Андрій Мельник. У масових сценах задіяли студентів акторського відділення Прикарпатського університету. Автор пластичного рішення – Дмитро Лека, а музичного – Надія Левченко.

Ініціатива Дон Кіхота врятувати весь світ – вона хороша. Це те, чим займається зараз Україна, – говорить Роман Луцький. – У реальності результат може бути різним. Героїзм приходить в людей тоді, коли закінчується підкріплення силою. Зараз у нас уже немає права займатися шаленим героїзмом. Ця постановка якраз показує, до чого призводить такий необдуманий героїзм.

Ідея Дон Кіхота змінити світ є утопічною, а подвиги невдалими, – каже Андрій Мельник. – Але в цій розповіді важливо те, що Дон Кіхот викриває нам більшість проблем, яких не хочуть бачити інші. Він їх не вирішує, але показує. У тексті є фраза «Байдужість бʼє світ». Зараз наших воїнів вбиває ще й наша байдужість.

Побачити нову виставу франківці зможуть 29 грудня та 7 січня.

Авторка: Ольга Романська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.