Культура

Абетка Івано-Франківська. Літера Ґ – пасаж Ґартенбергів

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

“Репортер” продовжує публікувати Івано-Франківську абетку. Вона побачила світ на День міста – ще 7 травня 2022 року. Втім, через війну презентація пройшла майже непоміченою. На полиці книгарень видання теж не потрапило, бо його дарували офіційним делегаціям. А шкода ж, адже абетка гідна, аби її побачили читачі. Отже, нині – літера Ґ. Ось із чим, чим, а з цією літерою проблем в упорядників не було – одразу прийшов на думку пасаж Ґартенбергів, пише краєзнавець Іван Бондарев.

Абетка Івано-Франківська. Літера Ґ – пасаж Ґартенбергів

Франківську із ним, можна сказати, пощастило двічі. Перший раз – коли Ігнацій і Давид Ґартенберги у далекому 1904 році спорудили величезний торговий центр, який місто ще не бачило.

Читайте: Станиславів у Першій світовій. Карпінського – Галицька

Другий – коли у 2011 році власник приміщення Олександр Долішній провів ремонт із дотриманням стилістики початку ХХ століття та повернув закладові історичне ім’я. А міг би домовитися з ким треба, знести скляний дах, надбудувати ще два-три поверхи і притулити вгорі романтичну вежу з власного ескізу. І тоді була б зовсім інша історія.

Нині, коли всередині п’єш каву з круасаном та роздивляєшся старовинні заклепки над головою, інколи виникає відчуття, що на виході опинишся десь у Відні, Празі або Кракові.

Більше про історію споруди можна прочитати тут: Слідами старого Станиславова. Пасаж Ґартенбергів

Іван Бондарев

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.