Культура

Бандура вразила італійців

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Івано-франківський дует «Діалоги» нещодавно повернувся з міжнародного конкурсу в місті Ланчіано (Італія), де зайняв друге місце серед 17 представників з усієї Європи. Дует «Діалоги» – Ігор Євенко (баян) та Надія Євенко (бандура) створений у 2008 році при Прикарпатському університеті імені Стефаника. Все почалося з міжнародного конкурс у Дрогобичі, де Євенки зайняли друге місце. Музикантів помітив відомий баяніст Володимир Зубицький та запросив до Італії.

«Там ми взяли участь у конкурсі в категорії ансамблів, – розповідає Ігор Євенко. – З сімнадцяти колективів з різних куточків світу зайняли друге місце. Перше отримав колектив з Молдови, але їх було десять чоловік, тому вони повністю передали силу звучання».

Прикарпатці вразили публіку та журі конкурсу виконанням сучасної авангардної музики, за що і отримали диплом. До речі, твори «Рефлексії» та «Карпатський триптих» спеціально для них написав івано-франківський композитор Володимир Павлюковський.

«Італійцям дуже сподобалося звучання бандури, адже досі цього музичного інструменту їм не доводилося чути, – говорить Віра Євенко. – Поєднання вокалу, бандури та баяну надзвичайно вразило італійців. У Європі нічого подібного немає».

Нема там і оригінальних творів для цих інструментів. Треба робити переклади або ж працювати безпосередньо з композитором. У репертуарі «Діалогів» – класичні твори Вівальді, українські народні та сучасні пісні. Вокальні партії виконуються латинською та італійською.

«Нам довелося поспілкуватись з музикантами із різних країн, – каже Ігор Євенко. – Приємно були вражені тим, як відносяться їхні держави до культури. У сусідній Росії музикантів на концерти возять два величезні автобуси. У них немає проблем з костюмами – все оплачується. Натомість, у нас треба самим шукати спонсорів чи купувати все за власні кошти».

Після конкурсу прикарпатському дуету запропонували зіграти свій окремий концерт в Італії та взяли обіцянку, що «Діалоги» приїдуть і наступного року. До речі, там уже запланували більше 15 їхніх концертів.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.