Статті

З боргами й генераторами. Як і коли у Франківську розпочнеться опалювальний сезон

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Днями в Івано-Франківську розпочнеться опалювальний сезон. У ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» (ІФ ТКЕ) запевняють – до роботи готові всі котельні. З теплом будуть навіть колишні абоненти «Станіславської теплоенергетичної компанії» (СТЕК), які підключені до котельні на вулиці Індустріальній. Втім можуть бути проблеми з будинковими мережами, які своє вже віджили, пише «Репортер».

Опалювальний сезон у ФранківськуСпершу лікарні та школи

Зазвичай опалювальний сезон стартує 15 жовтня, проте все залежить від погоди. Якщо впродовж трьох днів середньодобова температура буде нижчою за +8°C, виконком повинен прийняти рішення увімкнути опалення.

Зазвичай процес триває кілька днів, і перші у переліку – школи, дитячі садки та медзаклади, а потім житловий сектор.

Якщо буде похолодання, то, як і в минулі роки, ми спершу підключимо лікувальні та деякі навчальні заклади – де є така можливість. Далі на черзі – житлові будинки, – розповідає заступник головного інженера ІФ ТКЕ Іван Кедик. – Щодо готовності господарства, то всі 37 котелень готові до запуску. Проведені гідравлічні випробування й відповідні ремонтні роботи. Зараз завершуються деякі роботи з благоустрою після ремонтів ділянок.

За його словами, в цьому році комунальники замінили понад 1,8 км мереж. Це немало, враховуючи, що на балансі ІФ ТКЕ 130 км тепломереж.

В планах було більше, але бракує фінансування, – говорить Іван Кедик. – Гроші потрібні на закупівлю труб, витратних матеріалів. До того ж є проблеми з персоналом. Зарплати на підприємстві невисокі і людей, чесно, не вистачає, аби  закрити необхідний обсяг робіт.

Коли розпочнеться опалювальний сезон

Споживачів стало менше

Станом на зараз в Івано-Франківську є понад 2600 будинків, із них 614 – отримують опалення централізовано. Торік було більше. Втім упродовж літа 30 будинків перейшли на індивідуальне. В основному це будинки, які були підключені до котельні на Індустріальній, 34.

Раніше міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків заявляв, що у 2024 на індивідуальне опалення переведуть усі будинки з цього мікрорайону. Втім, на сьогодні ситуація дещо змінилася.

В нас є домовленість з власником котельні, що цей опалювальний сезон котельня працюватиме і споживачі будуть отримувати тепло. Але в наступному році їм все таки доведеться перейти на автономну чи індивідуальну систему, – говорить Іван Кедик. – Зараз до котельні на Індустріальній підключені 36 будинків, а колись котельня обслуговувала понад 200 будинків.

Посприяла переходу на індивідуальне опалення програма міськради, відповідно до якої за перехід на індивідуальне мешканці кожної квартири отримують приблизно 50 тис грн.

В міжопалювальний період близько 30 будинків відключилися від центрального опалення та  перейшли на індивідуальні системи. Втім, не всі будинки, мабуть, встигли завершити підготовчі роботи до переходу, – каже Іван Кедик.

До блекауту готові?

На випадок відключень електроенергії кожна котельня оснащена генератором, аби не допустити замороження систем при мінусовій температурі. Втім, генератори допоможуть лише при короткочасних вимкненнях.

Генератори ми підготували, перевірили, закупили необхідний запас пального, який деякий час допоможе нам протриматись без світла, – говорить Іван Кедик. – Знову ж таки, все залежить від того, скільки це триватиме, бо цілодобову роботу генераторів ми не можемо забезпечити. Наприклад, є потужні генератори, які споживають 40-50 літрів пального в годину – це дуже багато.

Також у випадку відсутності світла зможе допомогти когенераційна установка. Це установка, яка виробляє електричну та теплову енергію через спалення природного газу.

На нашому підприємстві когенераційна установка встановлена ще 2004 році. Зараз вона готується до роботи, – розповідає Іван Кедик. – Звичайно, що їй вже 20 років і є питання до технічного стану – це як 20-річний автомобіль.  Але маємо надію, що вона працюватиме, якщо буде така необхідність. На щастя, зараз потреби в електроенергії нема.

Платити доведеться більше?

З початком опалювального сезону для багатьох франківців вартість опалення стане основною статтею комунальних видатків. Відповідно людей турбує, що буде з тарифами на тепло. Втім в ІФ ТКЕ заспокоюють – тарифи на тепло залишаться на минулорічному рівні.

Утримувати вартість тепла сталою допоможе тариф, за яким відпускають природний газ для підприємств теплової комунальної енергетики. Уряд продовжив його дію ще до кінця наступного опалювального сезону, тобто до 30 квітня 2025 року. Для опалення побутового сектору підприємствам теплової комунальної енергетики продаватимуть газ за тарифом 7,42 грн/кубометр. Таким він був і в минулому опалювальному сезоні.

Водночас собівартість виробництва тепла усе ж зростає через підвищення вартості води, електроенергії, витратних матеріалів.

Однак із місяця в місяць плата за тепло не буде сталою величиною. Адже вона залежить від температури навколишнього повітря, і від того, який обсяг гігакалорій знадобиться для опалення будинку. Досвід показує, що найвищі затрати на тепло припадають на січень-лютий, коли надворі найхолодніше.

Борги нікуди не ділися

Станом на сьогодні ІФ ТКЕ боргує газопостачальній організації понад 400 млн грн. Цей борг накопичувався роками і основна його частина – не покрита державою різниця в тарифах.

Через складну економічну ситуацію, сьогодні держава не покриває різницю в тарифах, – каже Іван Кедик. – Сподіваємось, коли стан справ покращиться,  держава зможе виконати свої обіцянки. Ну, а поки мусимо терпіти і працювати на те, щоб стало краще.

Разом з тим франківці теж боргують підприємству – близько 300 млн грн.

Маємо частину несумлінних споживачів. З ними проводиться робота, маємо позови до суду, органи і виконавча служба працює над тим, щоб стягнути заборгованість, – говорить Кедик. – Втім більшість споживачів платять вчасно і в повному обсязі. Ми їм дуже вдячні за це.

Авторка: Ірина ГАВРИЛЮК

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.