Кримінал

СБУ повідомила про підозру в держзраді прикарпатцю, який воює на боці рф

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

СБУ зібрала докази державної зради уродженця Тисменицького району, який перейшов на бік ворога під час повномасштабного вторгнення рф.

За даними СБУ, чоловік 1969 р.н. за часів срср проходив строкову службу на території росії. З 1994 року служив у міліції Івано-Франківської області, звідки його звільнили у 2001 році за порушення дисципліни, повідомляє пресслужба відомства.

Через деякий час він переїхав на схід України. З 2015 по 2019 рік служив у ЗСУ по мобілізації та за контрактом, при цьому двічі був судимий за самовільне залишення частини.

У певний час в нього почало формуватися упереджене ставлення до України, її цінностей та шляху розвитку.

У 2023 році, перебуваючи на окупованій території, чоловік приєднався до складу російського т. зв. «добровольчого батальйону імені Богдана Хмельницького».

Це формування створено російськими спецслужбами для ведення підривної діяльності проти України і комплектується військовополоненими та правоохоронцями, які перейшли на бік ворога.

Після злагодження «батальйон Хмельницького» приєднали до т.зв. «оперативно-бойового тактичного формування «Каскад» внутрішніх військ «мвс днр».

У листопаді 2023 року фігурант склав присягу на вірність російській федерації разом із іншими новими учасниками угруповання «Каскад».

СБУ встановила, що в лютому-березні 2024 року він брав участь у бойових діях проти Збройних Сил України в районі Великої Новосілки Волноваського району Донеччини.

За даними слідства, в цей період фігурант вербував бойовиків штурмових загонів до розвідувального підрозділу, де він проходив службу.

На службі в «батальйоні Хмельницького» бойовик давав інтерв’ю та коментарі російським пропагандистам, у яких закликав військовослужбовців ЗСУ складати зброю.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 2 ст. 111 – державна зрада;
  • ч. 7 ст. 111-1 – колабораційна діяльність;
  • ч. 1 ст. 258-3 – участь у терористичній організації;
  • ч. 2 ст. 260 – участь у непередбачених законом збройних формуваннях.

Ці злочини караються позбавленням волі на термін 15 років або довічним, з конфіскацією майна.

Досудове розслідування проводить СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.