Статті

«Легкі гроші» від ворога. Як на Франківщині палили машини військових та волонтерів

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Машини волонтерів та військових, приміщення ТЦК чи релейні шафи залізниці. Від початку року країною прокотилася хвиля підпалів. І, на жаль, це стається у дуже тилових містах – Франківськ, Долина,  Калуш. Правоохоронці заявлять, що за всіма цими випадками стоять куратори з країни-агресора. Але виконавці таки наші – місцеві.

Тож хто палив машини на Прикарпатті, як їх вербували і що тепер загрожує паліям?

машини

Камера зафіксувала усе

У ніч на 29 серпня в Івано-Франківську підпалили волонтерський Volkswagen Transporter Володимира Курія.

Була 4:17 ранку, оскільки мене мучить безсоння, то не спав, почув гучний звук і вискочив на балкон, – розповідає чоловік. – Машина стояла прямо під вікнами, освітлення не було, але я побачив мерехтіння на ній і зрозумів, що машина горить.

Кинувся гасити, вискочив надвір з «баклажками» води, які завжди стоять у під’їзді про всяк випадок. Фактично, поки приїхали пожежники, уже все сам погасив. Ті лише зробили контрольний залив.

На місце одразу ж приїхали працівники правоохоронних органів та почали розслідування.

машини
З лютого 2022 року Володимир Курій здійснив 91 поїздку на схід

Там кругом камери, глянули записи і зразу визначили, як все відбувалося, подія знята від початку до кінця, – розказує волонтер. – Спочатку вони прийшли, обійшли машину, то були дівчина і хлопець. Вона стала перед машиною, присіла, включила камеру на телефоні. Він поставив запалений папірець на двірники і хлюпнув з пляшки горючу суміш. Він зразу втік, вона ще пару секунд познімала і побігла за ним.

Після підпалу волонтерська автівка добряче постраждала, бо хоч Курій і встиг швидко зреагувати, але загорівся моторний відсік.

Фактично, все, що може горіти, вигоріло: всі пластмаси, трубки, патрубки, акумулятор, проводка, решітки, утеплювачі і тому подібне.

Ця машина працювала з волонтерами з літа 2022 року. Сам Володимир Курій волонтерить з 2014-го. Воювати не міг за станом здоров’я, але й сидіти вдома не хотів. Майже одразу з друзями створили благодійний фонд «Допомагаємо Україні разом» та почали їздити на схід.

З лютого 2022 року він зробив 91 поїздку, більшість із них – саме на цьому Volkswagen Transporter.

Читайте: Туди допомога, а звідти люди і тварини. Франківець Володимир Курій – про 73 поїздки на схід

Попередньо ремонт автівки обійдеться десь у 100 тисяч гривень.

Ми зараз дали клич між нашою волонтерською сім’єю і в кожного десь щось може бути, там хтось бачок дасть, хтось трубку, хтось дротик, будем пробувати таким чином полагодити, – каже Курій. – А уже те, що не будемо мати, прийдеться докуповувати.

Також організували збір коштів на ремонт цього авто. Долучитися до нього можна ТУТ.

Реквізити для допомоги:

Куратор вимагає відео

Уже 3 вересня поліція відзвітувала, що зловмисника, який підпалив Volkswagen Transporter Володимира Курія затримали.

Як ідеться в офіційному повідомленні, «під час оперативно-розшукових заходів працівники управління Карного розшуку спільно зі співробітниками Івано-Франківського районного управління поліції та співробітниками СБУ в Івано-Франківській області встановили, що до вчинення злочину причетний 34-річний мешканець області».

Про інших фігурантів справи інформації наразі немає, слідство триває.

Під час обшуку поліцейські вилучили у чоловіка мобільний телефон з доказами та пістолет з набоями

Отож правоохоронці встановили, на початку серпня чоловік в одному з Телеграм-каналів знайшов оголошення, де пропонували «підробіток» за підпал військових автівок. Погодився і став шукати по Івано-Франківську потрібні машини.

Свій підпал він фіксував на відео і пересилав замовнику, як доказ про виконану роботу. В поліції кажуть, за цю «роботу» він отримав 1000 доларів.

Читайте: Командир “Прайс”. Нацгвардієць Олексій Кашмар про трьох братів на війні, точні команди та полювання на нього

Під час обшуку поліцейські вилучили у чоловіка мобільний телефон з доказами та пістолет з набоями.

За роботу палій отримав тисячу доларів

Наразі його затримано і повідомлено про підозру у вченні злочинів за кількома статтями. А саме за ч. 1 ст. 114-1, ч. 2 ст. 194 та ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу, – написали у поліції. – Йдеться про перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань, умисне знищення або пошкодження майна, вчиненого шляхом підпалу та незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Суд уже обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави.

Читайте: Креш-тест для окупантів. Як воює косівчанин Андрій Гордій

На жаль, це не єдиний подібний випадок, який стався на Франківщині. Упродовж липня у Калуші та Долині теж горіли автівки, марковані під камуфляж. Машини належали військовим і були тут на ремонті. Загалом тоді були пошкоджені три автомобілі.

Як виявили поліцейські, машини палили 18-річний хлопець з села Княжолука Долинської громади та його 15-річний племінник.

машини
При спробі підпалу зловмисники були затримані

Схема була аналогічна. В одному із телеграм-каналів 15-річний юнак знайшов оголошення, де пропонували «легкий підробіток». Він відгукнувся, надалі хлопцю скинули варіанти завдань та розцінки за «роботу». Йшлося про підпали військових автомобілів, адмінбудівель ТЦК та релейних шаф на лініях залізничного сполучення.

Читайте: «Таке враження, що стаєш невидимим» – ветеран Андрій Фармуга про повернення з війни

Саме підліток залучив до «роботи» свого 18-річного дядька. Разом вони об’їжджали на велосипедах населені пункти, стежили за позашляховиками військових та фотографували їх. Уже по цих знімках «роботодавці» погоджували об’єкти для підпалів.

За перші підпали хлопці отримали по 40 тисяч гривень. Автомобілі вночі обливали саморобною сумішшю із бензину та масла. Свої дії вони теж записували на відео та скидали кураторам у телеграм-чат.

Надалі «роботодавці» запропонували їм продовжити серію підпалів вже за більшу винагороду – 5 тисяч доларів за 2 автомобілі. Під час спроби спалити чергову машину їх і затримали.

18-річному хлопцю оголосили підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань. Суд теж уже обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою без можливості внесення застави.

Наразі йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Щодо неповнолітнього, то справа трохи складніша. Через те, що хлопцю всього 15 років, йому не можуть оголосити підозру по тій же статті. Але це зовсім не означає, що він уникне покарання.

Як пояснили в прокуратурі, в таких випадках до неповнолітнього мають бути застосовані «заходи виховного характеру». Які саме – це вже за клопотанням прокуратури вирішуватиме суд. Найм’якіше з можливих покарань – це застереження, найжорсткіше – направлення до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків

Схема відпрацьована

Від початку року Нацполіція спільно з СБУ в різних областях затримали понад 70 паліїв автомобілів, що належали військовослужбовцям чи волонтерам.

Найбільше випадків зафіксували на Київщині, Харківщині, Рівненщині, в Одесі та Дніпрі.

Як зазначив начальник департаменту карного розшуку Нацполіції Вадим Дзюбинський, підпали скоюють насамперед дорослі люди, які шукають легкого заробітку, малозабезпечені, нерідко «особи, які ведуть аморальний спосіб життя», а також діти, молодь, які теж шукають «легких грошей».

Читайте: Петро Боднарук – про евакуацію з Серебрянського лісу та чому союзники називають наших медиків обезбашеними

Виконавців підпалу шукають з росії. Звертають увагу на тих, хто поширює антиукраїнські гасла, залежні від азартних ігор або є користувачами груп у соцмережах, де люди шукають заробіток.

Основна платформа, де пропонується така «робота» – це Телеграм-канали. Варто розуміти, що це та платформа, яка ніяк не модерується. І саме там в основному вели свій бізнес наркоторговці – формували канали з аудиторією, як клієнтів, так і так званих «закладчиків».

Зараз у правоохоронців існує версія, що саме ці канали скуповували спецслужби з країни-агресора. Адже там уже зібрана потрібна аудиторія – люди, котрі мають залежність, або ж ті, хто згоден заробляти незаконними методами.

Так, для прикладу, днями СБУ та Нацполіція затримали двох наркозалежних, які вчиняли замовні підпали у Черкасах.

У Черкасах затримали двох наркозалежних за підпали авто

Ще один спосіб поширення оголошень про подібний заробіток – канали у тому ж  Телеграмі, де розміщують вакансії. За певними ознаками, люди, які шукають високооплачувану незаконну роботу, легко можуть упізнати потрібне оголошення. Для прикладу, це граматичні помилки, дуже яскравий дизайн чи дизайн у стилі графіті. І, звісно, коли не вказано, яка саме це робота, але за неї обіцяють солідну винагороду.

Читайте: Якщо хтось робить – і я зможу. Андрій Якубенко втратив на війні руку, але здатен віджатися 40 разів

До речі, в усіх регіонах відзначають, що куратори спочатку пропонують одні гроші, але в результаті платять менше. Під приводом того, що відео неякісне, або ж придумують ще якісь проблеми.

Навіщо росіянам такі відео? Все просто – це частина інформаційної війни. Для прикладу, відео цих підпалів можна знайти у ворожих «телеграмах» з підписами – «українці так не хочуть захищати свою землю, що палять машини військових».

Авторка: Женя Ступ’як

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.