Люди

5 порад для батьків, якщо дитина не розуміє математику

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

5 порад для батьків, якщо дитина не розуміє математику

Математика – один з основних предметів шкільної програми. Але часто вона викликає труднощі та нерозуміння у дітей. Проблеми з дисципліною є у багатьох учнів: хтось не знає як вирішувати рівняння, а комусь важко користуватись формулами. Іноді складнощі виникають з початкової школи та нелюбов до математики тягнеться протягом усіх шкільних років. В додачу до поганих оцінок, дитина може відчувати скутість та невпевненість на уроках, що негативно впливатиме на її емоційний стан.

Щоб уникнути подібної ситуації необхідне своєчасне реагування батьків, а іноді та репетитор з математики онлайн. В цій статті професійні вчителі діляться порадами щодо того як батьки можуть допомогти своїй дитині, якщо в неї є складнощі з математикою.

Чому дитина не розуміє математику

Щоб розв’язати проблему, треба знайти її причини. Ось деякі з них:

Не розуміє, навіщо вчити математику

Якщо учень не розуміє навіщо він витрачає час на вивчення і як математика стане у нагоді в житті, то йому складно сконцентрувати увагу на предметі. Тут важливо пояснити, що знати математику корисно не тільки для успішного вступу у ВНЗ, але те, що математика оточує нас кожного дня в повсякденному житті. Наприклад, керувати фінансами, в плануванні подорожей, а також математика відкриває карʼєрні перспективи в таких високооплачуваних професіях як IT, інженерія, архітектура та економіка. 

Дитині треба більше часу для засвоєння матеріалу

Існує розповсюджена думка, що математика легко дається дітям з певними складом розуму та вродженими здібностями. Але насправді це не так. Вирішувати приклади та розвʼязувати задачі з математики – це така сама навичка, як читання або вивчення іноземної мови, і якщо регулярно виконувати математичні вправи, то результат прийде швидко. Іноді окремим учням треба більше часу на розуміння та засвоєння матеріалу, і це абсолютно нормально. 

Нудні уроки та нецікаві вправи

Від харизми та методики викладання вчителя напряму залежить інтерес учня до дисципліни. Монотонні лекції та розвʼязування сухих завдань, відсутність інтерактиву та зацікавленості викладача можуть бути причиною складнощів. Дуже часто вчителі в школі не мають змоги виділити достатньо часу для кожного учня та знайти індивідуальний підхід, тому діти змушені механічно розв’язати задачі з підручника, що досить нудно.

Як батькам допомогти дитині зрозуміти математику

Ці поради допоможуть вашій дитині знизити напруження від складнощів з дисципліною та нарешті подружитися з математикою.

1. Підтримати дитину  

Погані оцінки та складнощі з дисципліною негативно впливають на емоційний стан дитини та викликають напруження. Виявивши проблему, почніть з розмови, дізнайтесь про причини труднощів, висловіть своє розуміння та підтримку, дайте зрозуміти дитині, що вона може попросити про допомогу.

2. Навести приклади використанні математики в повсякденному житті

Для того, щоб дитина зрозуміла навіщо вона вивчає дисципліну, наведіть їй приклади використання математики кожного дня, від банального походу в магазин до складніших задач як планування подорожі. Коли треба планувати поїздку, без математики не обійтись. 

Як пояснити:

  • Відстань і час. Розрахунок швидкості руху та відстані до місця призначення, щоб знати, скільки часу займе подорож.
  • Вартість. Порівняння цін на різні види транспорту, готелі та екскурсії, щоб вибрати найвигідніший варіант.
  • Валіза. Розрахунок кількості речей, які можна взяти з собою з урахуванням обмежень ваги багажу.
  • Карти. Навігаційні програми використовують складні математичні алгоритми, щоб прокласти найкоротший і найшвидший маршрут.
  • Обмін валют. Щоб вигідно переказувати гроші з однієї валюти в іншу.

3. Грати в ігри з математичними елементами

Існує безліч настільних ігор, під час яких ви проведете весело час з дитиною, а вона закріпить знання з алгебри, геометрії та розвиватиме свої логічні навички

Для дошкільнят та молодших школярів:

  • Збери гусеничку
  • Доміно з цифрами
  • Лото з геометричними фігурами
  • Рибалка з числами

Для середньої школи:

  • Картопля
  • Судоку
  • Set
  • Математичні шахи

Для старшокласників:

  • Евклід
  • Шахи
  • Манчкин Квест

4. Допомогти з домашнім завданням

Проявляйте ініціативу в допомозі з домашнім завданням. Не виконуйте завдання замість дитини, а намагайтесь пояснити на простих прикладах та ставити уточнювальні запитання. Не забувайте хвалити доньку або сина за старання, навіть, якщо вони не ідеально справляються з завданням. Це мотивує до подальшого навчання. Переконайтеся, що дитина зрозуміла виконане завдання. Поставте їй додаткові питання або попросіть пояснити свої дії.

5. Звернутися до репетитора

Якщо ви не маєте достатньо часу для пояснень або ваших знань математики не вистачає для того, щоб допомогти дитині, зверніться до послуг професійного репетитора. Викладач побудує індивідуальний план навчання з урахуванням особистих здібностей дитини. 

Проблеми з математикою у дітей – це поширена ситуація, яка може бути викликана різними причинами. Головне – не ігнорувати ці труднощі та своєчасно шукати вирішення. 

На правах реклами

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.