Соціум

Спорткомплекс медуніверситету готують для реабілітації поранених захисників

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Виконувач обов’язків ректора Івано-Франківського національного медуніверситету Микола Островський відвідав кафедру фізичного виховання, спортивної медицини та ерготерапії. Мета – залучити можливості спорткомплексу для реабілітації поранених захисників. Про це повідомляють на сайті ІФНМУ.

Очільник університету оглянув матеріально-технічну базу кафедри: басейн, зали для настільного і великого тенісу, гирьового спорту, міні-футболу, волейболу і баскетболу, тренажерний зал, відкритий майданчик зі штучним покриттям для міні-футболу, тенісний корт з ґрунтовим покриттям, а також укриття у головному корпусі кафедри.

Мета візиту ректора — це спроба реалізації ідеї, запропонованої Міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком. Вона стосується системної допомоги ЗСУ із залученням можливостей наявних в університеті ресурсів на базі спортивного комплексу. Зокрема – для надання реабілітаційних послуг пораненим військовослужбовцям Збройних сил України.

До теми: 

31-річний десантник стає на ноги у Франківську після травми хребта

Мова йде про комплексну реабілітацію, зокрема на базі басейну, — каже Микола Островський. — Ми приступили до формування медико-технологічного завдання. Отримаємо від фахівців з фізичної терапії, ерготерапії та з проєктування і будівництва рекомендації щодо інклюзивного доступу до об’єктів нашого спорткомплексу.

Як підкреслює Микола Островський, Івано-Франківський медуніверситет може стати першим закладом у системі вищої медичної освіти України, який залучить басейн для надання реабілітаційних послуг пораненим українським військовим. А також їхньої соціальної інтеграції та фізкультурно-спортивної рекреації.

Споруда басейну не є аварійною. Її не треба “лікувати”. Але потрібно докласти певні зусилля для того, щоб забезпечити її доступність для людей з обмеженими фізичними можливостями, — говорить Микола Островський. — Також є питання стосовно енергоносія для не епізодичного, а цілорічного функціонування басейну.

Читайте також:

Та жити буду! Коломиянин Юрій Фурик після ампутації планує знову тренувати дітей

За словами в.о. ректора, ці заходи дадуть можливість звернутися за отриманням технічно-економічного обґрунтування цього проєкту.

Першочергове наше завдання як тилової області — це максимальна реабілітація наших військових, які потрапили до нас на лікування, — каже Островський.

Медуніверситет планує надалі укласти угоди з лікувально-профілактичними закладами, які лікують поранених.

Це допоможе покращити якість життя людей, які отримали спеціалізовану медичну допомогу і переходять до етапу реабілітації.

Такий проєкт також  підвищить рівень підготовки фахівців з фізичної терапії, ерготерапії у навчальному  процесі. Адже саме вони й будуть проводити реабілітацію пацієнтів. З таким досвідом випускники ІФНМУ спеціальності “Фізична терапія, ерготерапія” стануть більш конкурентними на ринку праці.

Зазначимо, що серед медичних вишів України крім ІФНМУ лише Дніпропетровський державний медичний університет має свій басейн, але  він є відкритим. Натомість критий басейн ІФНМУ має очевидну перевагу його цілорічного використання.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.