Політика

Кризуємо. Що робити?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

 

Банки потягнуть за собою все…

В Україні все почалося з банків. Справа в тому, що середній термін депозитів населення в банках був 10 місяців. У той же час банки видавали кредити на декілька років: на автомобілі — 5?7 років, на квартири — 15?25 років. Гроші на видачу кредитів українські банки брали з депозитів або шляхом запозичення у міжнародних банків. Кожного місяця по графіку погашається частка кредитів, у той же час закінчується терміни депозитів, але термін депозитів закінчується швидше, ніж кредитів. До прикладу, якщо банк мав у депозитах мільярд гривень, і цей самий мільярд задіяв у кредити, то щомісячно у нього депозити закінчуються на 100 мільйонів, а від кредитів надходить тільки 30 мільйонів. Це явище спеціалісти називають розривом між активами та пасивами.

Раніше люди продовжували терміни своїх депозитів і це рятувало банки. Зараз же у зв’язку з тимчасовим падінням довіри населення до банків більшість людей забирають гроші зі своїх рахунків, а банку часто-густо нема що віддати, бо гроші перебувають у кредитах. Люди воліли забрати свої гроші з банків і купити за них валюту поки наша гривня ще більше не обезцінилась. За прогнозами, банки ще не скоро зможуть вийти на докризовий рівень кредитування.

Якщо не видаватимуться кредити, населення майже взагалі припинить купувати квартири, автомобілі, дорогу техніку. Постраждає величезна кількість підприємств, які хоч якимось чином пов’язані з будівництвом, автомобільним бізнесом. Вже зараз пройшли скорочення великої кількості менеджерів з кредитування. Багато організацій на додачу до скорочення кадрів прийняли мораторій на набір нових співробітників.

 

Статистика каже…

Сьогодні видається, що Івано-Франківська область страждає від кризи найбільше. У Прикарпатті в порівнянні з іншими регіонами найгірші показники обсягів промислової продукції, робіт та послуг за січень?серпень цього року. У порів­нянні з минулим роком цей індекс знизився на 20,9?%. Єдиним регіоном, який також допустив подібний спад, є Полтавська область. Івано-Франківська область єдина в Україні, в якій спостерігається змен­шення експорту товарів (на 6,2?%).

За даними Головного управління статистики в Івано-Франківській області, у січні-вересні цього року в промисловості області вироблено продукції на 21,6?% менше, ніж за відповідний період попереднього року.

Найбільше виробництво скоротилося у переробній промисловості (на 27,6?%). Спостерігається спад у будівельному секторі. Підприємствами галузі виконано робіт на 13,7?% менше, ніж за відповідний період минулого року. Все це навіює думку, що попри запевнення політиків у стабільності, від кризи не врятуватися.

 

Поради спеціалістів

У такій ситуації простим людям економісти радять декілька речей:

1. При нестабільному положенні української гривні свої заощадження необхідно зберігати частково у гривні, част­ково у доларах США, частково у іншій валюті, наприклад євро.

2. Зберігати вклади у крупних банках. Мен­ші банки зараз піддаються більшому ризику. У випадку банкрутства банку, повернення своїх вкладів доведеться чекати дуже довго, тому необхідно одразу перестраховуватись. У нинішній ситуації головне не відсотки по вкладах, а їх збереження.

3. При бажанні взяти кредит, необхідно уважно вивчити умови договору. В ідеалі банк не повинен збільшувати відсоткову ставку та вимагати дострокового його погашення.

4. При теперішніх скороченнях кадрів на підприємствах не поспішайте сьогодні звільнятися з роботи, яка чимось не влаштовує. Не факт, що завтра ви взагалі знайдете хоч якесь робоче місце.

 

Шанс для України?

Доктор економічних наук, професор Прикарпатського національного університету ім. В.?Стефаника Ірина Ткачук каже, що зараз багатьом українським підприємствам, які працювали на експорт, необхідно звертати більше уваги на внутрішній ринок. І це стосується усіх регіонів України. Під час кризи світової фінансової системи багато великих корпорацій зменшують свої витрати на проекти по цілому світу. Відповідно, зменшується частка іноземних інвестицій у економіку, тому необхідно рятуватися самим.

Ірина Ткачук проводить паралелі сьогоднішньої кризи зі світовою депресією 30?х років минулого століття. До прикладу, тоді при масовому безробітті США розвернуло свої пріоритети на внутрішній ринок, активізувало промисловість країни і це дозволило створювати нові робочі місця. За її словами, зараз Україна має шанс отримати дивіденди зі світової кризи, якщо почне активно і мобільно розвивати свою економіку. Для цього необхідно будувати завершені кола виробництва, які б не залежали від імпорту-експорту.

В нашій області фінансова криза може мати цікавий характер. За словами Ірини Ткачук, те, що багато прикарпатців вклало гроші у нерухомість, може зіграти з ними злий жарт. При неоднозначній ситуації у сфері нерухомості, усі ці квадратні мерти житла не принесуть очікуваних дивідендів. Тому найкращим виходом для наших краян було б вкладати гроші у розвиток, тобто щоб вони приносили постійний прибуток.

 

Радилась вся Україна

У Києв 12 листопада  відбулася Всеукраїнська нарада з питань подолання фінансової кризи в Україні. Від Прикарпаття у нараді взяли участь голова облдержадміністрації Микола Палійчук, заступник голови облради Зіновій Береговський та міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. Також на нараду був запрошений голова правління ТОВ «Карпатнафтохім» Сергій Чмихалов.

Загалом, у нараді під головуванням Президента України взяли участь представники влади, політики, банкіри, фінансисти та керівники промислових підприємств і організацій. Сподіваємося, нарада принесе практичні результати, адже зараз в Україні конче необхідно виробити єдину лінію подолання кризи.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.