Спорт

Сім’я чорних поясів

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Недавно до Івано-Франківська зі столиці повернувся Андрій Барчук. Це не мало б великого значення, якби 18‑річний студент не привіз чорний пояс таеквон-до. Він став третім на Прикарпатті володарем третього дану з цього бойового мистецтва.

Ввечері у п’ятницю у спортзалі франківської третьої школи починається тренування з таеквон-до. З дітьми займаються двоє наставників — 37‑річний Сергій Данищук та його син Андрій Барчук. В обох — чорні пояси, батько має другий дан, син — ось уже кілька днів як успішно атестувався на третій.


У таеквон-до Андрій Барчук найбільше любить формальні вправи 

«Ще в армії та й до неї я зай­мався рукопашним боєм, кунг-фу, — розповідає Сергій Данищук. — Трохи працював і з сином, але зрозумів, що це не те. Надворі був 2006 рік, і я віддав сина та доньку до корейського майстра Хо Бон Сіка (сьомий дан), який викладав у Франківську».

Сім’я жила в Угорниках, тож батько після роботи щоразу чекав на дітей, аби привезти їх додому. Вирішив і сам потренуватися, попросив у майстра дозволу займатися в куточку для себе, той дозволив. Згодом Хо Бон Сік запропонував Сергію підготовку до тренерської роботи, бо сам мав невдовзі повертатися до Кореї. За рік він підготував його на перший дан. На другий дан Данищук атестувався вже в заслуженого тренера України Олега Солов’я, який нині володіє п’ятим даном і є міжнародним інструктором. Нині донька Данищука займається просто для підтримки форми, а Андрій з головою поринув у бойове мистецтво.

Атестація Андрія Барчука відбувалася в Києві на семінарі Всеукраїнського союзу таеквон-до. Українських спортсменів нав­чав польський фахівець, володар сьомого дану Єжи Єдут. Це один із найкращих тренерів Європи, який виховав десятьох чемпіонів світу. Після кількох днів напружених тренувань настав час іспиту. Загалом атестація Андрія тривала близько 25 хвилин.

Усе почалося з формальних вправ «туль». Загалом у таеквон-до є 24 комбінації формальних вправ. На третьому дані таевондист має знати 15. Андрій виконав чотири різні комбінації, які йому задав майстер Єжи. Далі інструктор наказав виконати кільканадцять різних ударів таеквон-до. Далі — тест на самооборону, але з обмеженнями — дозволялося робити тільки один, два або три кроки. Після цього Андрій демонстрував спецтехніку — розбивав руками та ногами дошки, а їх було від однієї до п’ятьох. Разом із цими фізичними тестами Барчук підтвердив знання історії таеквон-до та корейської мови.


Під час показових виступів Сергій Данищук розбиває черепицю 

«Було доволі важко, я довго й напружено готувався, — каже Андрій Барчук. — Дякую Олегу Солов’ю, який мене підготував та підтримував на атестації. Насправді атестація на пояси в таеквон-до не має жодного стосунку до спорту. Тут не має значення, чи ти кандидат у майстри спорту, чи чемпіон світу. Єжи Єдут розповідав, що одного разу в Білорусі на атестації, яку він приймав, із 30 учасників підвищилися тільки 15».

Минулого року, коли Івано-Франківськ приймав масштабний чемпіонат Південно-Східної Європи з таеквон-до, Барчук виборов на ньому дві золоті нагороди — у формальних вправах і спарингу. Хлопець зізнається, що дуже переживав, бо за його виступом спостерігало багато знайомих і дітей, з якими займається, тож треба було довести свій високий рівень. До слова, його батько тут же став чемпіоном серед ветеранів.

Нині Андрій навчається в аграрному коледжі на еколога. Освіту за цим фахом планує завершувати у Прикарпатському університеті. Часом допомагає батькові у тренерській роботі. Та про майбутнє тренера не загадує, каже, що спершу хоче заволодіти четвертим даном таеквон-до. А найближча мета — перемога на цьогорічному чемпіонаті Європи.

Сьогодні на Прикарпатті є троє людей, які мають чорні пояси третього дану. Крім Анд­рія Барчука, це Катерина Соловей і Дзвенислава Токарева. Наступного року ця когорта може поповнитися — Сергій Данищук збирається також атестуватися та наздоганяти сина.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.