Політика

Конкурс чи фікція?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Недавно у Тисмениці з’явився новий перевізник сміття. Мешканці міста обурюються підняттям ціни та непрозорістю його приходу на ринок. Тим часом підприємство вже виграло конкурс.

Без реверансів

Слід сказати, що картину із вивезенням сміття у Тисмениці сумною не назвеш. Адже у 2009 році місто придбало за екологічні кошти з обласного бюджету нову машину (за 450 тис. грн.), а у 2010‑му із цього ж фонду їм виділили ще 400 тис. на контейнери. Тоді ж у райцентрі утворили нове КП «Комунальник-Т». Це був такий собі порятунок від старих боргів. Підприємство надавало послуги з благоустрою, теплопостачання (кільком будинкам), вивозу сміття, водопостачання та водовідведення. Останні дві послуги недавно вивели з обслуговування, адже тисменицькі мережі передали КП «Івано-Франківськводоекотехпром».

А недавно у «Комунальника Т» забрали й вивезення відходів. Сталося це без зайвих реверансів. Просто в кінці минулого року щезли одні та з’явилися нові контейнери. Мешканців це обурило. Мовляв, вони не проти нового перевізника — ТОВ «АВЕ Івано-Франківськ» — проте хочуть чесного тендеру. Як каже тисменичанин Петро (прізвищ наші люди часто воліють не називати), у середині січня представники влади наклеїли оголошення в багатоповерхівках, у яких закликали мешканців укласти договори із новими перевізниками. А тендер запланували аж на 25 січня…

«Виходить, що тендер — це тільки фікція, — говорить Петро, — бо результати для влади давно уже відомі. Крім цього, мене дивує, що про цей конкурс ніхто, крім «АВЕ», не знав. І не було більше учасників».

Заступник міського голови Олег Шкромида всі підозри людей спростовує. Каже, Тисмениця є ринком, який не цікавить перевіз­ників. Мовляв, вони й минулоріч оголошували тендер, та охочих не виявилось. Тому вивозило комунальне підприємство — навіть собі у збиток. «Ми вивели вивіз сміття із квартплати кілька років тому, — каже заступник мера, — але наше комунальне підприємство цю процедуру не застосовувало. Вони вивозили сміття за калькуляцією тарифу, а це 0,02 грн./м2 жилої площі. Звісно, це не рентабельно й підприємство працювало у збиток».

Також, за словами Шкромиди, влада не мала змоги забезпечити ціле місто контейнерами. Тим більше, вони нещодавно вирішили закрити всі сміттєпроводи. Тож потреба у контейнерах зросла, а де їх брати?

Хотіли допомогти

За словами Надії Зубенко, керівника ТзОВ «АВЕ Івано-Франківськ», підприємство у Тисменицю покликала сама влада. «Перед новим роком у місті почалися проблеми з вивезенням сміття, сталася критична ситуація, — каже Зубенко, — тож міськ­рада звернулася за допомогою: там стояли гори сміття, і влада не справлялася. Не знаю, які були питання у «Комунальника-Т», але ми одразу сказали, що будемо працювати тільки через конкурс і тільки згідно із законодавством. Виграємо, то будемо працювати, а не виграємо, то не будемо — ринок великий».

Таким чином, продов­жує Надія Зубенко, вони на два місяці уклали договір із «Комунальником-Т» та пішли у субпідряд на січень-лютий. Усе для того, щоб тільки допомогти Тисмениці у скруті…

Нині важко сказати, яким чином так догосподарювався «Комунальник Т». Керівник підприємства недавно звільнився. Але мешканці Тисмениці великої різниці між перевізниками не бачать. Кажуть, сміття обидва вивозили раз на тиждень. А кучугур досить і нині.

Конкурс виграло, як можна було здогадатися, «АВЕ». Тож люди, які підозрювали, що конкурс — фікція, лише підтвердили свої побоювання. Комунальне підприємство ніби навмисно запропонувало ціну вищу, ніж приватне. «АВЕ Івано-Франківськ» — 26 грн. з дворового господарства та 6,62 грн. з мешканця багатоквартирного будинку. «Комунальник-Т» — 31,18 і 7,94 грн. відповідно.

Як стверджує Надія Зубенко, тариф і для «АВЕ» є збитковим. Адже вони ще ставитимуть свої 120‑літрові контейнери у кожне дворове господарство. Щоб усе це окупити, зізнається вона, їм треба зайти на ринок мінімум на п’ять років.

«У Коломиї наприклад ціна 27,3 грн. за місяць з дворового господарства, а в Тисмениці тільки 26 грн., — каже підприємець. — Але ми йдемо назустріч людям, бо вони взагалі ніколи не платили за вивіз сміття, їм треба до цього звикнути. Тим більше, що ми всього лиш хотіли допомогти, а викликали негатив».

Вічна проблема — приватники

Люди, які обурилися конкурсом і вимагали прозорості, — це мешканці багатоповерхівок. Інші мовчать, адже дотепер взагалі не платили. Насправді ж багатоповерхівки — це тільки мала частина Тисмениці, бо їх є лише два десятки (17 п’ятиповерхових і ще кілька зовсім малих — на 5‑6 квартир). А більшість — це домогосподарства. Не секрет, що вони як правило продукують значно більшу кількість сміття, однак не платять взагалі.

«Мене дивує, як люди в особ­няках розповідають, що вони не мають сміття, — каже Наталя Зубенко, — один стверджує, що палить його, а це заборонено, а інший, що закопує на городі. Це ж усі городи мають бути у смітті! Як на мене, то підприємство має в першу чергу питати з них за оплату, а вже потім з квартир, у яких сміття самого по собі менше».

За словами Олега Шкромиди, міська влада у минулому році намагалася працювати із приватним сектором. Однак, це складно. «У кожному дворовому господарстві є поліетиленові пакети, пляшки і т.д., вони обов’язково мають десь дівати те сміття, — говорить віце-мер. — Наше комунальне підприємство закуповувало пакети та продавало їх у приватному секторі. У ціну пакета входив і вивіз сміття. Частина людей таким чином платила, а інші, але їх дуже мало, уклали угоди на вивіз. А ще інша частина кидала сміття, де хоче, тож утворилися окремі стихійні сміттєзвалища».

Шкромида каже, що їхні комунальники справитися з цим не могли. Тому влада оголосила конкурс на 2013 рік. До речі, умовою конкурсу було поставити у кожному дворовому господарстві ящик на вивіз сміття та вивозити його не на тисменицьке сміттєзвалище, бо воно у поганому стані. Умови дивним чином просто ідеально підійшли для «АВЕ Івано-Франківськ». Адже вони одне із небагатьох підприємств, які ставлять свої контейнери та мають договір з івано-франківським сміттєзвалищем у Рибному.

Отже, все закінчилось, як у казці, — з гарним перевізником і надіями на краще майбутнє. І останнє: в місті й досі залишаються контейнери та машина, які недавно купили з екологічного фонду. Цікаво, облрада досліджує історію своїх закупівель?

Якщо ні, то спеціально для неї повідомимо, що 40 контейнерів, за словами нового керівника «Комунальника-Т» Романа Лаврука, скоріше за все продадуть. А сміттєвоз переобладнають на самоскид, який потрібен їм для подальшої роботи. Адже надалі «Комунальник Т» буде більше зай­матися благоустроєм.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.