Політика

Облрада розрубала соляний вузол

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Попри категоричну незгоду селян, «Карпатнафтохім» отримав «добро» на розвідку Верхньо-Струтинського соляного родовища.

Питання Верхньо-Струтиського родовища кам’яної солі стало топовим на другому пленарному засіданні дев’ятої сесії обласної ради, яке відбулося минулої п’ятниці. Нагадаємо, що на першому засіданні цієї ж сесії це питання вже було в порядку денному. Але після більш як годинного обговорення саме голова ОДА Михайло Вишиванюк запропонував його зняти – до того часу, поки ТзОВ «Карпатнафтохім» не домовиться із селянами.

Пройшло два тижні, селяни знову прийшли під стіни Білого дому, а депутати знову проголосували за те, щоби внести це питання на розгляд сесії. Як пізніше заявив губернатор, саме він став ініціатором внесення.

Селяни, яким знову дали слово, заявили – за ці два тижні нічого не змінилося. Представниця села Марія Чолій запевнила: голова ОДА та представники компанії встигли побувати у селі, але з людьми не зустрічалися. А договору на соціально-економічний розвиток, який запропонував «Карпатнафтохім», не підписав жоден із п’яти голів сіл, яких це стосується.

Голова фракції НРУ в обласній раді Ігор Шумега охарактеризував це все ось як: «Прийшли великі хлопці і кажуть: ми такі великі і сильні, ви всі розумієте, що нам потрібні гроші, нам не вигідно возити сіль здалеку. А ви маленькі і бідні, то давайте ми вам зробимо підкоп під хатою. Покрутилися-покрутилися, з людьми не домовилися. І пішли домовлятися з трактористом – є така приповідка. Тільки прикро те, що цим трактористом стає обласна рада».

Шумегу підтримав і голова фракції «Наша Україна» Тарас Парфан, оголосивши, що такий розвиток подій дуже нагадує елементи політичної корупції.

Говорити за «Карпатнафтохім» цього разу прийшов його генеральний директор Сергій Чмихалов. Він здивовано зазначив, що просто не розуміє, чого це питання так важко дається депутатам, адже вони просять дозволу лише на дослідження. «Справді, у 50-х роках були якісь дослідження, вони показали, що там є сіль, – розтлумачував Чмихалов. – Але ніхто не знає, чи так воно справді. Тому ми просимо дозволу на вивчення. А через рік, якщо дізнаємося, чи є там сіль і як її можна видобувати, прийдемо до вас і попросимо дозвіл на промислову розробку».

Чмихалов переконував – ніяких ризиків для громад тут немає, одна вигода. По-перше, компанія вже має договір з Національною академією наук України, тож якщо приступить до дослідів, то НАНУ і зробить проект і всі екологічні висновки. По-друге, можливі ризики будуть застраховані у компанії «Провідна». По-третє, сама ділянка, про яку йдться, взагалі жодного стосунку до селян не має, бо знаходиться за межами сіл. А якщо родовище почнуть розробляти, то місцеві отримають 42 робочих місця. Крім того, гроші за оренду землі – непогане надходження до бюджету всього району. «А те, що люди приїхали під ОДА… – тут Чмихалов зробив невеличку паузу. – Якщо хочете, я не лякаю, але завтра можу привести тисячу, півтори, дві тисячі людей. Те, що люди стоять тут, – це не вирішення питання».

Домовлятися із селянами компанії зараз просто немає сенсу, зазначив гендиректор «Карпат­нафтохіму», – буде результат досліджень, буде дозвіл обласної ради на промислову розробку, от тоді й обіцятимуть їм щось взамін.

Підтримав його і голова ОДА Михайло Вишиванюк. Заявив – від своїх слів, що родовище потребує вивчення, не відмовляється, але, аби вивчати, потрібен саме цей дозвіл сесії облради. «А коли справа дійде про промислової розробки, визначимо на сесії – давати його «Карпатнафтохіму» чи може вже буде якась компанія Рожнятівсіль, – переконував Вишиванюк. – А зараз сидіти, як пес на сіні, абсурд. І не мішаймо політику з економікою. Я прошу всіх депутатів, які вболівають за розвиток регіону, проголосувати «за».

Голова обласної ради Олександр Сич також оголосив, що голосуватиме «за» – мовляв, спочатку був іншої думки, але все почуте його переконало.

Питання поставили на голосування. Фракція «Наша Україна» пропонувала голосувати поіменно, але підтримки в залі не знайшла. У знак протесту фракція покинула зал. Вишли й «рухівці». У підсумку – 64 депутатські «за» та несміливі оплески.

Щоправда, у рішення внесли правку: ТзОВ «Карпатнафтохім» має дозвіл працювати тільки за межами населених пунктів. Але те, що компанії дають «добро» не тільки на геологічне вивчення, але й на дослідно-промислову розробку Верхньо-Струтинського родовища, у рішенні залишилося. Мовляв, назву дозволу, який надає рада, змінити не можна суто з технічних причин – вона регламентується відповідною поставою Кабміну.

Питання, яке не вдавалося вирішити із селянами протягом кількох останніх років, депутати розрубали однією сесією, щоправда, – у два заходи.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.