Без категорії

Щепитися від грипу — дорого

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Україна не має коштів на причуди, на відміну від німців
На оперативній нараді Івано-Франківського міськвиконкому 27 жовтня розглядалося питання «Про епідеміологічну ситуацію та рівень захворюваності». Голов-ний державний санітарний лікар міста Микола Недоступ нагадав недавній скандал, який трапився у Німеччині стосов-но щеплення від «свинячого грипу». Там з’явилася інформація, що для членів уряду та інших чиновників була замовлена особлива вакцина. Тобто планувалося одне щеплення для високих чинів, інше – для простого населення. Німецькі ЗМІ повідомляють: те щеплення для населення може викликати ускладнення на кшталт запалення біля місць ін’єкції, біль, підвищення температури. Німецький уряд таку інформацію спростовує, а деякі чиновники вже почали заявляти, що будуть щеплюватися тією ж вакциною, яка передбачена для простих німців. «Такі в них багаті і такі причуди. А в нас грошей нема і причуд таких теж нема», – підсумував Недоступ.

Отже, за словами головного санітарного лікаря міста, в Україні щеплення проти грипу не проводиться. Бо на нього ніхто не виділяє коштів. Правда, в місті є поодинокі випадки щеплення проти грипу. Певне, за свій кошт.

Як каже Недоступ, в кінці минулого тижня, за попередніми даними, наше місто перевищило епідемічний поріг показників. Проте цифри він не назвав, сказавши, що вони можуть помінятися. У зв’язку з тим, що школи вже пішли на канікули, немає причин переривати навчання.

«Вчора я підписав листи у всі лікувально-профілактичні заклади міста про введення в дію положень нашого плану по боротьбі з грипом, який був затверджений міськвиконкомом два роки тому, – зазначив Микола Недоступ. – Все залежить від того, які будуть показники і якою буде захворюваність. Чи, бува, не виникне питання продовження канікул у загальноосвітніх школах».

У свою чергу, його співдоповідач, заступник головного лікаря міста Олександр Мудрий сказав, що наразі спостерігається підвищення захворюваності населення на гострі респіраторні вірусні інфекції. З 15 жовтня кількість хворих почала збільшуватися. Відтак тільки з 15 до 22 жовтня в місті зареєстровано 3207 викликів до хворих. Серед них переважають виклики до дітей (віком до 14 років). До речі, це втричі більше в порівнянні з попереднім тижнем.

Олександр Мудрий наголосив: «Перевищення епідемічного порогу – це гострі респіраторні вірусні інфекції, а не грип. Тобто нема симптомів інтоксикації, які спостерігаються при грипі. Іншими словами, цей період перейде». Вакцина, за словами лікаря, є надзвичайно дорогою – 80 гривень. Відтак, охороні здоров’я залишається щоденно відстежувати захворюваність як серед дітей, так і серед дорослих.

«Ми робимо моніторинг і подаємо дані епідеміологам, – підсумував Олександр Мудрий. — Думаю, якщо буде потреба продовжити заходи, то ми на це відреагуємо».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.