Без категорії

Чи потрібна українцям зброя?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Міністерство юстиції висловило заперечення з приводу ініціативи Міністерства внутрішніх справ України дозволити громадянам вільно купувати травматичну зброю. Про це 14 квітня заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Втім, за його словами, МВС і надалі працюватиме над своєю ініціативою та домагатиметься такого дозволу для українців.Міністерство внутрішніх справ планувало з січня 2009 року дозволити всім категоріям громадян вільно купувати пістолети травматичної дії для своєї безпеки та захисту від злочинців. На початку квітня міністр Луценко вже заявляв про невиправдане затягування Мін’юстом і Верховною Радою розгляду відповідного законопроекту.Із цього приводу «Репортер» звернувся до відомих політиків і політологів із запитаннями:• 1. Чи маєте ви зброю, чи, може, плануєте її придбати?• 2. Як такий дозвіл може вплинути на стан злочинності у нашій державі?

Ігор Зварич, народний депутат V скликання, Партія регіонів:

«1. Пневматичної зброї я не маю. Наскільки я розумію, окремим людям і зараз можна її придбати. Були б лишень фінансові можливості. Втім, я не знаю, скільки вона коштує. Я мисливець, у мене є інша зброя.

2. Такий дозвіл не вплине на стан злочинності в державі тільки в одному випадку, коли такі дозволи будуть просто видаватись, а не ретельно перевірятись. Сьогодні велику небезпеку на дорозі, до порівняння, становлять не транспортні засоби, а молодь, яка ними керує. Адже більшість прав на водіння куплені. Тобто, знову ж таки, офіційний дозвіл є, але як вони відносяться до здачі прав, це вже питання друге».

Степан Хмара, народний депутат України, УНП:

«1. У мене немає зброї, і я не планую її купувати. Зброя це — не захист, якщо говорити серйозно. Тут є багато нюансів. Можу ствердно сказати одне: вона зараз доступна майже кожному пересічному українцю, і навіть тим, хто має певні фінансові труднощі.

2. Я думаю, що такий дозвіл суттєво не вплине на злочинність у державі. Хоча на сто відсотків спрогнозувати цього я не можу».

Євген Золотарьов, член президії політради Партії вільних демократів:

«1. Я маю як травматичну, так і нарізну зброю. Вважаю, що громадяни повинні мати право на зброю, це не має бути монополією виключно правоохоронних структур. Тому ініціатива про надання права безперешкод­ного придбання травматичної зброї була би правильною. Адже йдеться не так про спротив юстиції, як про внутрішній спротив у структурах МВС. Юрій Луценко намагається дати відкат назад, з точки зору реалізації цієї ідеї.

2. Такий дозвіл, я думаю, може позитивно вплинути на стан злочинності в Україні. Ми бачимо, що міліція не виконує свої функції. Швидше за все, вона із правоохоронного органу перетворилася на орган фіскальний. До прикладу, в Носівці Чернігівської області місцеві бізнесмени втомилися від бездіяльності міліції та створили свої загони самооборони. Вони кон­тролюють місто, бо міліція цього вочевидь робити не хоче або не може. Тому, чим більше буде таких ініціатив, а для цього потрібно, аби люди мали зброю, тим спокійніше буде на наших вулицях».

Тарас Возняк, політолог, м. Львів:

«1. У мене немає зброї, і найближчим часом я не планую її купувати. Люди, які її мають чи бажають придбати, очевидно, бояться або за своє життя, або за бізнес. Я думаю, що людині, яка купує зброю для самооборони, держава повинна допомогти. А тих, котрі через це хочуть реалізувати свої глибокі комплекси чи свою ущербність, потрібно остерігатись.

2. Я вважаю, що саме такий дозвіл мав би зменшити злочинність у державі. Свого часу в США була така сама ситуація, коли йшла війна всіх проти всіх. Їхні громадяни мають все-таки право на зброю, і мало хто відважується порушити територію приватної садиби чи помешкання, бо знають, що за це можуть отримати кулю в чоло. Таким чином їм вдалося значною мірою стримати те, що в нас називається «безпредєлом».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.