Без категорії

Литвин хоче відмінити обласні адміністрації

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає за необхідне ліквідувати районні та обласні державні адміністрації. Про це він заявив у ході недавньої поїздки до Полтави. «Сьогодні треба ухвалити рішення — ліквідувати районні та облдержадміністрації, щоб люди обирали депутатів в округах», — заявив Литвин. За його словами, обрані народом керівники повинні сформувати виконкоми. «Тоді не буде зведення рахунків. Адже сьогодні відсутність ефективності влади призводить до того, що люди не знають, до кого звернутися», — заявив Володимир Литвин.Із цього приводу «Репортер» запитав відомих політиків і політологів із запитаннями:• 1. Чим, на вашу думку, викликані такі пропозиції голови Верховної Ради?• 2. Чи покращиться ефективність роботи влади в разі відміни обласних і районних адміністрацій?

Микола Палійчук, голова Івано-Франківської ОДА:

«1. Подібні ініціативи були запропоновані Президентом України. Рішення президента не коментуємо.

2. Такі реформи вже давно були назрілі та потрібні».

Михайло Вишиванюк, депутат обласної ради, фракція «Відродження Прикарпаття»:

«1. Я не знаю, чим викликані такі пропозиції Володимира Лит­вина. Вважаю, що районні та обласні державні адміністрації повинні існувати. Я виступав, і буду виступати за чітку вертикаль влади.

2. Ефективність роботи влади від цього не покращиться. Потрібен один господар в хаті, і хтось один повинен відповідати за ситуацію в державі. Я за президентсько-парламентську державу. Хоча, ми до неї ще не доросли».

Тарас Возняк, політолог, м. Львів:

«1. Пропозиції голови Верховної Ради викликані тим, що він, вочевидь, хоче повернутись до старої радянської системи влади, де є виконавчий комітет ради. Але Україна має дуже слабку владу, і адміністрації, районні чи обласні, насправді є вертикаллю, котра організовує державу в єдине ціле. Якщо ми цю вертикаль зруйнуємо, то можуть бути великі проблеми в сенсі сепаратизму, непокори цілих регіонів. Тому, я вважаю, що це буде недоцільно.

2. В разі відміни обласних та районних адміністрацій ефективність роботи не покращиться. Навпаки, буде ще більший розгардіяш. Аргументом є те, що це буде демократично. Проте в такій демократії, здебільшого, породжується безпорядок».

Юрій Шведа, політолог, м. Львів:

«1. У пропозиції голови Верховної Ради є раціональне зерно. Оскільки створюється така багатоступінчаста система адміністрування. Я думаю, що це питання потребує детальнішого вивчення.

2. Цілком можливо, що робота влади при відміні адміністрацій покращиться. Оскільки все одно основні навантаження та проблеми влада вирішує фактично на місцевому рівні. Тому можливий варіант залишення за обласними адміністраціями координуючої діяльності. А основні повноваження обласних адміністрацій та виконавчої влади передати на місцевий рівень».

Юрій Ключковський, народний депутат України, фракція «НУ-НС»:

«1. Я не знаю, чим викликані такі пропозиції Володимира Литвина. Але можу сказати одне, я проти цього кроку. Ми вже таке проходили в 1994 році, і протягом року довелося відновлювати адміністрації через некерованість держави. Я проти того, аби наша країна перетворилась на систему удільних князів. Колись Київська Русь пережила подібний період, і він нічим добрим не закінчився.

2. Ефективність роботи влади ні в якому разі не покращиться. Навпаки, зростуть сепаратистські тенденції і зловживання на місцях. Буде значно менше можливостей впливати на це з боку держави».

Андрій Шевченко, народний депутат України, фракція БЮТ:

«1. Пропозиція ліквідації адміністрацій викликана тим, що голова Верховної Ради, як і будь-який українець, бачить, що двовладдя на місцях потрібно усунути.

2. Ані існування адміністрацій, ані їх ліквідація не є самоціллю. Нею є ефективне самоврядування. І така вертикаль влади, яка цьому самоврядуванню буде допомагати, а не заважати. Чи це буде називатися префектурою, чи адміністрацією — справа не в термінах, а у змісті».

Роман Ткач, народний депутат України, фракція «НУ-НС»:

«1. Така пропозиція Володимира Литвина викликана, мабуть, тим, що всі сьогодні розуміють: влада на місцях не відповідає реаліям. Це не ідея голови Верховної Ради. Про це говорилось уже давно, і в першому варіанті Конституції, запропонованому Партією регіонів і БЮТом, і у варіанті Президента.

2. У принципі, це добра ідея. Коли є рада на місцях, вона утворює виконавчий апарат, а він, у свою чергу, виконує ті функції, що притаманні регіону. Але зараз це неправильно, тому що фактично не існує місцевого самоврядування. Воно неефективне, не має ресурсу. І тому пропозиції сьогодні ліквідувати адміністрації, а ввести виконкоми, я вважаю повним абсурдом».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.