Спорт Статті

З асфальту до гір. Від чого бігають франківці та чому це класно

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Наближається традиційний франківський півмарафон, уже шостий. Класична дистанція – 21 км, але можна й менше.

Охочих щороку назбирується багато, бо біг – це здорово і класно. Це підтверджують франківські бігуни, пише “Репортер“.

У горах важче

Атовець Тарас Шпук активно почав бігати після 2015 року, бо на війні отримав травму, яка не дозволяла йому інших фізичних навантажень. Вважає себе скоріше любителем, хоч за спиною – не один марафон.

«Рік я займався сам, потім потрапив на безкоштовні тренування до півмарафону, – розповідає Тарас Шпук. – Там познайомився з моїм тренером Володимиром Юрчуком. І з тренером результат зріс у геомет­ричній прогресії. Я пробіг франківський півмарафон у 2016 році й мене затягнуло. З того часу маю кілька десятків стартів по всій Україні – у півмарафонах, марафонах, ультрамарафонах».

Тарас розповідає, що не дуже любить традиційні забіги у місті, коли треба бігти по асфальту. Але франківський півмарафон не пропустить. Хоча, у горах бігати цікавіше.

У Франківську стартував перший веломарафон на 100 км (ФОТО, ВІДЕО)

«Вперше я спробував трейл (біг бездоріжжям – Авт.) на Fun Karpaty Trail. Там було три дистанції, обрав півмарафонську, – розказує Шпук. – Коли пробіг півмарафон у горах, зрозумів, наскільки це важко. Я був у кросівках не для болота, вони не витримали… Але було весело, незважаючи на те, що навантаження – колосальні».

Ультрамарафон – це дистанція понад 42 км. Якщо бігти у горах, завдання стає ще важчим. Тарас біг 60-кілометровий ультрамарафон по Чорногорі.

«Є такий вислів: «Хочеш поговорити з людьми, пробіжи півмарафон, хочеш поговорити з собою – пробіжи марафон, хочеш поговорити з Богом, пробіжи ультрамарафон». Що це означає, я зрозумів лише на Чорногорі, – посміхається Тарас Шпук. – До фінішу прибіг не останній, але було дуже важко. Сказав собі, що зав’язую з ультрамарафонами. Але через рік знову біг на Чорногору, і то вже був готовий».

Кількість тренувань на тиждень залежить від того, чи треба готуватися до якогось забігу. Якщо ні, то навантаження менші.

Зустріти світанок півмарафоном. Як франківці щодня о 5 ранку долали 21 км (ФОТО)

«Перед Чорногорою бувало і по два тренування на день: одне бігове, інше – у тренажерному залі. Загалом, десь 6-8 тренувань на тиждень, – каже Шпук. – Потім, коли досягаєш певного рівня, головне підтримувати форму. Намагаюся бігати регулярно, чи зранку, чи ввечері, як виходить. Взагалі, для бігуна пора року не має значення, я можу бігати і в завірюху».

Тарас радить бігати і самим, для задоволення. Та якщо займатися для результату, це вже спорт, тоді краще з тренером. Хоча б і на безкоштовних тренуваннях до франківського півмарафону.

«Біг для мене – це можливість відпочити, відключитися. Я принципово не беру телефон, не слухаю музику, це час подумати, – говорить Шпук. – Є міфи, що біг шкодить колінам, суглобам, серцю. Це неправда. Просто треба добре розділяти навантаження. Бо якщо не бігали чотири місяці, а тут вийшли на півмарафон, то всяке може бути».

Від стресу подалі

Тетяна Заведюк і Сергій Чмель зустрілися на тренуванні до франківського півмарафону. До того обоє займалися бігом не перший рік. Познайомилися, закохалися, одружилися, тепер бігають разом.

«Я з дитинства займався мотоциклетним кросом і лижним фрістайлом, а для підтримки форми завжди бігав, – розповідає Сергій. – І вже десь 6-7 років бігаю на змаганнях. Мій перший великий забіг – перший франківський півмарафон. Коли зустрів Таню, то почали разом займатися тріатлоном».

Тетяна Заведюк у дитинстві плавала. А у дорослому віці вирішила бігати, щоб згаяти час.

Коли мозок просить зупинитись. Франківець Василь Лецин подолав 100 км Київського ультрамарафону

«Я почала бігати п’ять років тому. Спочатку – на невеликі дистанції. Було важко, але мені подобалося, – каже Тетяна. – Мені було самотньо, тому шукала якесь заняття. Через два роки почала брати участь у змаганнях. Тоді втягнулася, тепер це одне з найбільших хобі».

Цього року вони традиційно бігтимуть півмарафон, Сергій всю дистанцію, а Тетяна – естафету в складі команди фірми SoftServe, в якій працює. Також беруть участь у півмарафонах у різних містах України та за кордоном.

«За кордоном більший стартовий внесок. Але більше напоїв та їжі, – розповідає Сергій Чмель. – Хоч це більше для новачків, от я п’ю лише воду, а їм енергетичні гелі, які легко проковтнути. Банани чи апельсини під час марафону, коли пульс вищий за 170 ударів, їсти не можу».

Сергій каже, перед забігами рекомендують спеціальну дієту: спочатку відмовитися від вуглеводів та їсти багато білка, а потім, за кілька днів до марафону, активно споживати вуглеводи. Правда, така дієта більше допомагає у холодну пору року.

Подружжя бігає десь 10-12 годин на тиждень, але все залежить від того, чи наближається якийсь забіг. А от перед самим змаганням треба зменшити темпи, відпочити.

«Ми бігаємо переважно на озері й на дамбі. Для довшої дистанції люблю бігати у Вовчинець. Але, як треба, то можемо 20 км і по стадіону, – розказує Тетяна. – Тренуємося переважно самі, але також ми є учасниками Borys Running Club, тому інколи радимося з тренерами».

Але початківцям Сергій та Тетяна радять піти на безкоштовні тренування до півмарафону, спробувати свої сили з професійними тренерами, які правильно підберуть навантаження, щоб уникнути травм.

Як підготуватися до марафону і оминути стіну, – Марія Карачина у Франківську

«Тим, хто хоче почати бігати, я б порадила не пожаліти грошей і купити собі гарні кросівки. Треба вибирати дорожчі бігові моделі, вони не травмують ноги, – говорить Тетяна Заведюк. – І не варто себе занадто навантажувати, а прислухатися до відчуттів, поступово збільшувати дистанцію. Тоді є більша імовірність, що бігати сподобається».

На франківському півмарафоні 2019 Тетяна та Сергій планують показати гарний результат, можливо, навіть взяти призи в якійсь із категорій. Хоч основна насолода не від цього.

«Біг допомагає відволіктися від стресу, тривожних думок, проблем на роботі. Після пробіжки настрій покращується, – каже Тетяна. – Якщо бігати ввечері, краще спиться. Також це можливість спілкуватися з однодумцями, а ще – бути задоволеною своїм відображенням у дзеркалі».

«Біг корисний для здоров’я, він – як наркотик. Бігаючи, отримуєш гормони, які покращують настрій. Коли я довго не роблю фізичних вправ, то погано почуваюся, – додає Сергій. – Буває, погана погода, не хочеться бігати. Але ми знаємо, що наші суперники в цей час тренуються, тому йдемо теж, щоб бути на рівні».

***

Івано-Франківський півмарафон пройде у неділю, 22 вересня. Буде дитячий забіг, командна естафета, благодійний забіг (2 км), та різні дистанції на 5, 10 та 21 км. Для дітей участь безкоштовна. Для дорослих ціна за реєстрацію різниться, залежно від дати реєстрації: від 450 до 650 грн – дистанції, від 1800 до 2600 – естафета. Стартуватимуть о 09:00 з площі Франка.

Автор: Ольга Романська

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.