Світ Спорт Фото

“А жовто-блакитну форму треба зняти”. Рівно 40 років тому франківський “Спартак” вперше офіційно зіграв з “Динамо” (Київ)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Враховуючи, що наразі в Україні футбольне міжсезоння, «Репортер» пропонує згадати, як чотири десятиліття тому франківці вперше зіграли офіційний матч з киянами.

Історія цих зустрічей є доволі цікавою та нараховую майже 76 років. Понад 30 ігор, 21 з яких мають офіційний статус. Три офіційні матчі між командами припали на часи СРСР, 18 були зіграні вже в роки незалежності – в рамках чемпіонату України серед команд вищої ліги та розіграшу Кубку.

Перша зустріч  команд відбулась 7 червня 1941року в Станіславі. Матч вийшов неймовірно результативним — 13:2 — перемогли кияни.

Надалі кияни також час від часу навідувались до Станіслава/Івано-Франківська, де проводили товариські матчі.

Футболісти івано-франківського “Спартака” вітають київських «динамівців» перед початком товариського матчу. Справа наліво: Василь Турянчик, Сергій Шкляр, Віктор Серебряніков, Анатолій Пузач, Анатолій Бишовець, Євген Рудаков, Віктор Банніков, Сергій Круліковський. Стадіон “Спартак”, Івано-Франківськ, 1968 рік. 

Перший офіційний матч між командами відбувся рівно 40 років тому на тодішньому центральному стадіоні Києва в рамках 1/8 фіналу розіграшу Кубку СРСР.

Франківці на попередніх етапах перемогли ашхабадський « Колхозчі» — 2:1, а також володаря Кубку СРСР 1973 та 1975 років ереванський «Арарат» в серії післяматчевих пенальті — 6:5, при чому вирішальний гол забив воротар івано-франківського «Спартака» Тарас Белей.

А далі жереб звів їх з київським «Динамо».

Франківці вийшли на гру в наступному складі: Белей, Качура, Кушлик, Покора, Копитчак, Авдиш, Голубцов, Мукомелов, Синельник, Мартиненко та Шишков. «Динамо»: Юрковський, Коньков, Матвієнко, Фоменко, Решко, Трошкін, Мунтян, Слободян, Бережний, Веремєєв і Блохін.

«Ми дали справжній бій найсильнішій на той час футбольній команді СРСР, — згадує захисник «Спартака» Петро Кушлик. — У першому таймі «динамівці» так і не змогли вразити наші ворота. Мені довелось особисто бачити, як  їхніми діями був вкрай невдоволений Валерій Лобановський. На жаль, у перерві в нашій роздягальні стався інцидент. Туди прийшли працівники КДБ і запропонували поміняти форму нашому воротареві — Тарасу Белею, бо він вийшов у новій формі: жовтій воротарці та темно-синіх шортах і гетрах. Ми деякий час цьому противились, початок другого тайму дещо зятягнувся, але все ж ми пішли на те, щоб Тарас поміняв свою воротарку. В другому таймі, на 61-й хвилині, внаслідок помилки у захисті Богдана Копитчака, киянам вдалося відкрити рахунок — відзначився Бережний. Через вісім хвилин забив Олег Блохін.

Зараз, на жаль, все менше залишається тих, хто брав участь у тому матчі. Так, цими днями відійшов у вічність Володимир Мукомелов, вихованець київського «Динамо», який п’ять сезонів вступав за нашу команду в першій союзній лізі».

Матч завершився прогнозованою перемогою господарів. Франкцівці, хоч і зазнали поразки, але залишали поле з високо піднятою головою, оскільки змогли продемонструвати добротну гру…

Остання офіційна зустріч між головними командами столиці України та Прикарпаття відбулася 21 вересня 2005 року на стадіоні «Рух» у Франківську в рамках 1/16 Кубку України. Тоді «динамівці» вщент розгромили місцевий «Спартак» з рахунком 7:0.

 

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.