Люди Світ Фото

На Франківщині знайшли ще один бідон з документами вояків УПА (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У середу, 27 травня, в обласному музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери показали документи УПА, які знайшли у лісі поблизу села Вікторів Галицького району.

DSC_1225
Документи знаходилися у бідоні, на який випадково натрапили місцеві мешканці.

За словами директора музею Ярослава Коретчука, бідон знаходився на глибині 20 см і на ньому не було кришки, а це говорить про те, що він був робочий і його не готували до консервації, а за певних обставин просто залишили.

Нагадаємо, тиждень тому у селі Пістинь Косівського району також був знайдений бідон з документами УПА.

Читайте: Папери не зникають. На Франківщині відкопали бідон з документами повстанців.

DSC_1242

 “Ми провели огляд місця і виявили, що навколо цього бідона є дев’ять заглиблень у ґрунті, що свідчить про те, що там розташовувався повстанський табір, ціла повстанська сотня, – говорить Коретчук, – вірогідніше, неподалік свого розташування вояки УПА й закопали бідон”.

DSC_1240
У документах – списки українських повстанців, звіти, дані на співробітників НКВД та комуністів: звідки вони родом і якої національності, а також перебіг виборів 1946 року до Верховної ради УРСР.

DSC_1250

Документи дуже пошкоджені, адже бідон розділений навпіл і туди потрапили ґрунт, земля та вода. Зараз фахівці намагаються привести папері у належний стан.

“Ми спочатку легенько змиваємо ґрунт і глину з документів, бо якщо їх висушити, глина затвердне і знищить документ, – каже провідний науковий співробітник музею Василь Тимків, – тому ми вже очищені від бруду аркуші відмочуємо у воді, потім поступово аркуш за аркушем відділяємо і викладаємо на скло”.

DSC_1236

За словами Коретчука, на відновлення знайдених документів піде щонайменше півроку. А далі планують опрацювати їх та видати невеликий збірник матеріалів.

DSC_1240 DSC_1232 DSC_1228 DSC_1238 DSC_1252 DSC_1243

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.