Культура

Жуль Одрі поставить у франківському драмтеатрі виставу “Мадам Елен”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Французький режисер Жуль Одрі поставить у франківському драмтеатрі ще одну виставу. Цього разу про життя доньки українських емігрантів, Елен Боєчко.

Елен Боєчко (в дівоцтві – Максимич) народилася у французькому Реймсі в 1937 році у сім’ї українських емігрантів. У 1947 році, коли Елен було десять, батьки таки відправилися в Україну. Сім’я оселилася у Чорткові Тернопільської області. Пізніше Елен оселилася у Франківську, де викладала французьку мову.

Жуль Одрі зустрів 82-літню пані Елен завдяки її невістці Юлії Боєчко і захопився історією жінки. Потім він відвідав її рідне село Ґурже, пише La Nouvelle République.

Із Франції з любов’ю

“Елен розповідала мені про село Ґурже, свою церкву, будинок, млин, школу, – розповідає режисер. – У виставі на сцені з’явиться стара пані, навантажена спогадами, яку оточують її доньки, три внучки і журналіст. Вистава виходить за межі лише періоду окупації, вона розповідає про шлях виняткової жінки, яка, після війни у 1947, виїхала з батьками в Україну через обіцяні плодючі землі. Натомість, вони отримали лише скромне житло  і ніякої роботи”.

Вистава називатиметься “Мадам Елен”. Також у виставі Жуль Одрі піднімає конфлікти між поколіннями і необхідність дітей їхати за кордон.

Жуль Одрі перед прем’єрою “Калігули” у Франківську: «З хаосу завжди виходить щось сильне» (ФОТО)

“Ця вистава – як непритомність,яка допомагає збудити спогади, – каже Жуль Одрі. – Це дуже емоційний момент і паралелі з сьогоднішніми мігрантами. Це також подарунок для старої пані, яка ніколи так і не повернулася у Ґурже і яка, дуже емоційно, згадує своє дитинство”.

Критик Олег Вергеліс, який віднедавна теж є частиною команди франківського драмтеатру, повідомив, що прем’єра вистави буде 18 березня.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.