Культура Соціум Фото

У Карпатах готують новий туристичний маршрут через Мертве озеро з Шешор до Прокурави (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Працівники відділу рекреації спільно з працівниками Шешорського ПНДВ обстежили плановий маршрут «Хребтом Карматура».
Маршрут подадуть на розгляд комісія зі знакування туристських маршрутів при ОДА. Про це повідомила Надія Копер, заступниця начальника відділу рекреації НПП «Гуцульщина», пише “Репортер“.
Карматура відноситься до низькогір’я Покутсько-Буковинських Карпат. Хребет відмежований від Брусного річкою Пістинька. В долині річки, між зазначеними хребтами, розкинулися мальовничі гірські села Шешори та Прокурава. З Карматури відкриваються неймовірні пейзажі довколишніх гір та міжгірських улоговин.
Маршрут бере початок від центральної дороги у селі Шешори і вже частково знакований, оскількислідує екостежкою «На полонину Росохата». Ця екостежка є однією із найбільш популярних серед відвідувачів, особливо в літній період, коли на полонині випасають худобу. В цей час тут можна не тільки відпочити, але й, за бажанням, скуштувати і придбати традиційні гуцульські сирно-молочні продукти – бринзу, вурду, будз.
Далі стежка слідує до Мертвого озера, яке знаходиться практично біля самого гребеня хребта Карматура на висоті 845 метрів н. р. м. Озеро невелике за розмірами, грушеподібної форми, мілке, сильно заросло деревами і чагарниками. Середину його займає великий заболочений острів, водне дзеркало залишилося тільки по краях. Мертве озеро стічне, стік відбувається шляхом просочування води через кам’янисту греблю у потічок Коров’єк.
Від Мертвого озера вздовж хребта Карматура веде давня польська дорога. А на гребені самого хребта зустрічаються квартальні кам’яні стовпчики датовані 1936 роком з надписами PL (Polski las), що означає польський ліс. Протяжність стежки безпосередньо хребтом близько 2,5 км. Вздовж маршруту зростають типові ялиново-буково-ялицеві ліси.
пустившись з хребта Карматура, можна вийти до унікальної пам’ятки природи – трьохсотлітнього бука (1 на схемі маршруту), або до полонини Поліни (2 на схемі маршруту). Обидва відгалуження маршруту ведуть до центра села Прокурава.
-пізнавальна стежка проходить вздовж одних із найбільших туристсько-рекреаційних осередків Косівщини, зокрема, сіл Шешори та Прокурава і розрахована, в першу чергу, для туристів, що відпочивають у цих селах. Пересічний турист може без проблем дістатися з одного із цих пунктів в інший пішки, милуючись природою, відвідуючи гірські вершини, полонини, пам’ятки природи тощо.
  • Призначення маршруту – пізнавальний, еколого-освітній, відпочинковий.
  •  Географічний район маршруту – с. Шешори, с. Прокурава
  • Загальна довжина маршруту 11 км, набір висоти – 414 м.
  • Вид маршруту (за можливим способом пересування) – пішохідний.
  •  Сезонність використання стежки: з весни до осені, стежка особливо приваблива влітку, в період діяльності полонин.
  • Вимоги до режиму перебування на стежці – відповідають загальним вимогам дотримання техніки безпеки на природно-заповідних територіях.
  • Схема стежки: реверсний маршрут.

Маршрут «Хребтом Карматура» подадуть на розгляд комісія зі знакування туристських маршрутів при управлінні міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА у статусі консультативно-дорадчого органу.
НПП «Гуцульщина» вже має позитивний досвід щодо співпраці з комісією та обласним управлінням. Минулого року комісія рекомендувала представлений НПП «Гуцульщина» маршрут Чотири дороги» до знакування, а управління виділило 15 тис грн назнакування.
На сьогодні, «Чотири дороги» – це перша екостежка у НПП «Гуцульщина» прознакована відповідно до всіх вимог «Інструкції із знакування туристичних шляхів».
Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.