Культура Люди Фото

На фасад Промприладу повертають відрестарований барельєф

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Семиметровий латунний барельєф “Технічний прогрес на Прикарпатті” ще в 1978 році створив місцевий художник Михайло Стецик.

Він працював над ним півроку. На скульптуру витратив 1,5 тонни металу, 85 листів латуні, 80 кг паяльного олова, а також використовував чорний метал.

У суботу, 28 грудня, барельєф повернули на оновлений фасад.

Раніше барельєф прикрашав фасад 5-го корпусу заводу Промприлад. Та під час реконструкції скульптуру довелося зняти. Досі її зберігали на даху однієї з будівель заводу. Тепер корпус оновили. А для барельєфа спроектувати і виготовили нову систему кріплень.

Художники відзначають: така скульптура нині дуже цінна. Тож надзвичайно важливо зберегти її в такому вигляді, якою вона є зараз.

“Технічний прогрес на Прикарпатті” був змонтований в 1978 р., а задум та робота над ним відбувались протягом 1977 р.
Михайло Стецик став працівником Промприладу одразу після закінчення художнього інституту. Мета проекту за словами автора: “Зробити для людей, заводу та міста гарно, дати їм щось мотиваційне, щоб люди пишалися роботою”. В роботі допомагали працівники заводу Михайло Халак, Михайло Савчин та інші.

Попередньо роботи з відновлення барельєфу оцінювали в 100 тисяч гривень. Ці витрати взяв на себе завод Промприлад. Роботи тривали два місяці.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.