Спорт

Зимові пригоди прикарпатців

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Є спортсмени, яких рідко побачиш у рідних стінах. Через брак хороших умов вдома взимку провідні лижники Івано-Франківщини шукають щастя на закордонних трасах. Так є й цього сезону. Отже, дайджест закордонних пригод прикарпатських майстрів лиж та снігу.

Медальна Європа Діденко

Найуспішнішою нинішня зима видалася для франківчанки Надії Діденко, яка виступає у фрістайлі (лижна акробатика). Закордонні вояжі вона почала ще у вересні, коли взяла участь у змаганнях під егідою Міжнародної лижної федерації (FIS) у Китаї, де була восьмою.

Потім, у середині грудня, був етап Кубка Європи у Фінляндії. Змагання складались із двох стартів. Перший Надія виграла, а наступного дня стала другою. У підсумку «золото» етапу віддали саме Діденко.

Вже у січні Надія взялася підкорювати світовий Олімп. Вона стартувала на двох етапах Кубка світу в Китаї та Канаді. Там посіла відповідно 13 і 7 місця. Після цих двох етапів у заліку Кубка світу Діденко йде дев’ятою. Цими днями, 18-19 січня, американський Лейк-Плесід прийме третій і четвертий етапи турніру. Загалом у програмі на цей сезон — сім етапів, останній — у Києві, 23 лютого.

Лисянський і Мохнацька поки без медалей

Ще одна прикарпатська снігова акробатка Надія Мохнацька теж пробує себе у європейських змаганнях. Минулого року тоді ще 17-річна спортсменка двічі брала бронзові медалі етапів Кубка Європи. Це було в лютому на «рідних» снігах «Буковеля» та в Білорусі.

Цього ж сезону дівчина наразі без медалей. У вересневому старті FIS у Китаї, де Діденко була восьмою, Мохнацька посіла 12 місце. А на дводенному Кубку Європи у Фінляндії вона «застрибнула» на п’яте і восьме місця.

Значно досвідченіший за свою землячку 27-річний фрістайліст Сергій Лисянський теж наразі не може похвалитися медалями. На фінському Кубку Європи він показав 11 та 12 результат, а на Кубку світу в Китаї був дев’ятнадцятим. Варто сказати, що минулого сезону Сергій додав до своєї скарбнички два «золота» домашніх Кубків Європи на «Буковелі».

Щільний графік Мацьоцької

Не гає часу косівчанка Богдана Мацьоцька. Нагадаємо, вона була єдиним представником України у змаганнях гірськолижників на останній зимовій Олімпіаді у Ванкувері. Вже традиційно її графік є дуже насиченим, та цієї зими вона змагається практично без перепочинку. Починаючи з 20 листопада, коли Мацьоцька спробувала сніжні схили у швейцарському Давосі, і аж до 15 січня, коли стартувала в Австрії, спортсменка взяла участь у 27 змаганнях! Лише за 10 днів 5-15 січня вона стартувала 10 разів.

Найзручнішими для Богдани видалися італійські схили. У грудні вона чотири рази стартувала на змаганнях під егідою FIS в містечку Спейкбоден на кордоні Італії та Австрії. Спершу показала восьмий час у гігантському слаломі, коли близько третини учасників не змог­ли навіть фінішувати. Через два дні, коли в слаломі не фінішувала половина спортсменів, Мацьоцька була спершу восьмою, а наступного дня — п’ятою.

У вівторок, 15 січня, Богдана разом зі своїм батьком та тренером Олегом Мацьоцьким прибула до австрійського містечка Марія Альм. Сюди з’їхалися ще 86 спортсменок з Європи, Америки та Азії — учасники Олімпіад, призери чемпіонатів світу. У такому натовпі конкурентів косівчанка не загубилася. У гігантському слаломі вона показала 33-й час. Сезон у розпалі, тож Мацьоцька продовжуватиме стартувати і набирати залікові пункти у світовому рейтингу. Найближча велика мета не за горами — через два роки стартує зимова Олімпіада в Сочі.

Анонс

Три дні зимового свята

У Калуші відбудеться відкритий чемпіонат Івано-Франківської області з фігурного катання — Кубок ФСК «Нафтохімік». Місто хіміків приймає турнір 17-19 січня.

На змагання очікують спортсменів різного віку з різних областей України, а також Росії, Білорусі, Молдови, Вірменії та навіть США. Судитимуть за міжнародною системою Спілки ковзанярів.

Відкриття змагань 17 січня о 19:00. Перед глядачами на льоду виступлять шоу-балети із Чернівців та Харкова, показовий виступ продемонструє юнацька збірна Білорусі. Власне змагання відбуватимуться 18-19 січня з 10:00 до 18:00. Вхід безкоштовний.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.