Спорт

З карате по житті

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Володар четвертого дану карате-до Володимир Прокопів встигає тренувати дітей в Івано-Франківську та Бурштині, тренуватися самому та успішно виступати за національну збірну України. Днями він став чемпіоном Європи.

На чемпіонаті Європи Володимир Прокопів (посередині) став кращим за 62 суперників

Прокопів займається карате-до (версія S. K. I. F.) з 11 років. З 16-ти він почав по кілька разів на тиждень їздити з рідного Бурштина до Львова – займатися у тренера Юрія Яремчука. Уже через дев’ять місяців він став третім на чемпіонаті світу в Південно-Африканській Республіці. Згодом поступив до Львівського національного університету імені Франка, закінчив його та приїхав працювати до Івано-Франківська.

«Довго шукав школу, де б доз­волили відкрити секцію карате, бо всі були вже зайняті – розповідає Володимир. – Випадково зайшов до католицької школи на Василіянок, і її директор сестра Йосифа пішла назустріч. Зробив оголошення, батьки зголосилися, зараз тут займається близько 20 школярів».

Згодом Прокопіва попросили взятися за тренування і в Бурштині. Не відмовив. Облаштував рідний підвал, в якому роками сам займався, набрав групу. Нині тут займаються з півсотні дітей. Так його спортивний клуб «Воїн» отримав два зали.

Карате має свої традиції. Кожне заняття у клубі починають з привітання та короткої медитації, аби учасники залишили позаду все, що було до тренування. Ним же й закінчують, аби знову «переключитися» на звичний ритм життя.

Ось уже три роки Володимир Прокопів тренує у Франківську й Бурштині. Не забуває й себе підтримувати у формі.

«Коли наважився тренувати в обох залах, зрозумів, що ввечері на себе часу вже не буде, – говорить Володимир. – Тому вирішив, що сам тренуватимусь зранку. Починаю день з півтора-двогодинного тренування в Бурштині. Коли займаюся з дітьми, то намагаюся й себе навантажувати, побільше рухатись, робити вправи разом із дітьми. А кожних вихідних я у Львові – займаюся у свого тренера Юрія Яремчука. Ми працюємо разом уже 11 років».

У скромному підвалі бурштинського спортклубу «Воїн» займається близько 50 дітей

Цьогорічний чемпіонат Європи з шотокан карате-до S. K. I. F. відбувався у німецькому Дрездені. Володимир Прокопів виступав в індивідуальному ката (формальні вправи) серед спортсменів 18-30 років. Тут боролися 62 учасники. У фінальній четвірці він переміг суперників із Швейцарії, Італії та Бельгії. Залучили нашого каратиста і в командний ката (вправи виконують троє представників країни). Українська «трійця» взяла бронзові медалі.

Нині Володимиру Прокопіву 28 років – за спортивними мірками самий розквіт. Він є володарем четвертого дану (у версії S. K. I. F. каратистів такого рангу в Україні трохи більше десятка). З осені на тренерському поприщі буде пробувати себе його найкращий вихованець Назар Боринець, нині другокурсник Прикарпатського національного університету.

За кілька років роботи клубу «Воїн» тут уже проводять Кубок і чемпіонат області. Спортсмени постійно виїжджають на змагання до сусідніх регіонів, на чемпіонат України. Цього року дуже сподіваються потрапити до Словенії на загальноєвропейський семінар засновника шотокан карате-до S. K. I. F. 83-річного японця Хіроказу Каназави. А далі – знову змагання, міжнародні турніри, чемпіонати та Кубки.

До теми

У чемпіонаті Європи з шотокан карате-до S. K. I. F. взяли участь понад 800 спортсменів із 24 країн. Україну представляли 30 каратистів. Наша збірна виборола п’ять золотих, три срібні та п’ять бронзових медалей. У загальнокомандному заліку українці посіли третє місце після спортсменів Данії та Італії. Європейська першість відбувається раз на три роки. Минулого разу, коли її проводили в Будапешті, Україна зайняла перше місце.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.