Спорт

Євродебют Пульковської

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Недавно у Фінляндії відбувся чемпіонат Європи з вільної боротьби. Срібну медаль виборола Наталія Пульковська. Сьогодні спортсменка з Коломиї є першим номером збірної України у ваговій категорії до 48 кг.

Наталія Пульковська (справа) проти Емілії Будасу з Молдови

Вона в боротьбі вже 13 років. Коли дівчинкою прийшла на тренування до Коломийської ДЮСШ № 1, то в секції тренувалося ще кілька дівчаток. Та потім Наталія залишилась одна, довелося займатися із хлопцями, відпрацьовувати прийоми, ставати з ними у спаринги. Було важко, хлопчаки її не шкодували, били й кидали на килим. Та дівчина не злякалася, навіть виборювала медалі у чоловічих змаганнях на чемпіонаті області – у часи, коли ще не було окремих змагань серед дівчат.

Пульковська тренується двічі на день, вихідний – неділя. Перед чемпіонатом Європи вона майже не бувала вдома – кілька місяців тривали тренувальні збори і спаринги. Її чоловік, шкільний учитель історії, уже звик до такого ритму.

«Часом чоловік і сам мене випроваджує на збори, – розповідає Наталя. – Звісно, потім проходить кілька днів, і він починає сумувати. Коли збірна тренується десь неподалік, наприклад у Заросляку, то він приїжджає до мене. Чоловік говорить, що поки спортсмен у розквіті сил, потрібно їздити, тренуватися, змагатися».

Чемпіонат Європи у Фінляндії став для Пульковської першим у кар’єрі. Дебют вийшов вдалим, до фіналу йшла впевнено. Першу зустріч із чемпіонкою світу серед молоді молдавською борчинею Емілією Будасу українка виграла 16:5. Далі вона «винесла» досвідчену полячку Анну Лукасік 8:0. У півфіналі коломиянка на туше перемогла шведку Фредерику Петерссон. А у фіналі зустрілася зі співвітчизницею Марією Стадник, яка виступає під прапором Азербайджану. Триразова чемпіонка Європи, чемпіонка світу та володарка срібла і бронзи Олімпійських ігор виявилася сильнішою.

У Фінляндії виступив ще один коломийський борець – Любомир Сагалюк. У категорії до 86 кг він став восьмим. Сьогодні у відділенні боротьби Коломийської ДЮСШ № 1 займаються понад сто дітей і дорослих спортсменів, розповідає тренер Наталії Пульковської Олександр Єжов. Серед них – з десяток майстрів спорту України. Незабаром тут набиратимуть групу дівчаток.

Срібна медаль Пульковської стала найвищою для збірної України на чемпіонаті Європи. П’ятеро інших наших борців вибороли бронзові нагороди

«З дітьми сьогодні непрос­то займатися, – каже Єжов. – Діти інші, через комп’ютер вони стали розсіяними, не хочуть працювати. А тренування – це часто-густо монотонна праця, взяв ногу і крутишся навколо неї. Ми намагаємося «розбавляти» тренування іграми, футболом, та все одно з дітьми нині непросто».

Наступне випробування чекає на Наталю Пульковську в липні – чемпіонат України. Тоді ж відбуватиметься відбір на чемпіонат світу.

«Так складається, що міжнародні змагання мені даються краще, ніж всеукраїнські, – каже Пульковська. – Пам’ятаю, минулого року у фіналі чемпіонату України за 20 секунд до кінця вигравала 8:4, а примуд­рилася програти 8:9. У спорті буває всяке. Тому готуватися до змагань треба однаково відповідально, а коли вже виходиш на сутичку, то хвилювання має зникати при першому дотику до суперника».

Наразі Наталія Пульковська трішки відпочиває. Та вже незабаром спортсменка знову почне напружену підготовку до нових стартів.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.