Спорт

Ярослав Ватаманюк: останній капітан

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У четвер, 16 квітня, виповнилося 30 років від дня дебюту Ярослава Ватаманюка у команді майстрів – івано-франківському «Прикарпатті».

Ярослав Ватаманюк_1

Відбулось це у матчі першості другої союзної ліги в Івано-Франківську між «Прикарпаттям» та київським СКА, що пройшов на стадіоні «Кристал» (сучасний «Рух»). З того моменту почалося встановлення унікального для прикарпатського футболу досягнення, яке й у найближчі десятиліття навряд чи буде перевершене. За плечима Ярослава Атаманюка – 15 сезонів в одній команді, 516 матчів за «Прикарпаття», що є рекордом команди «Спартак» / «Прикарпаття» серед усіх гравців.

У сезоні 1987 року, коли головна команда Франківська виборола бронзу в другій союзній лізі, Ярослав став її капітаном і залишився ним наступні 11 років. Саме Ватаманюк носив капітанську пов’язку, коли команда дебютувала в першому незалежному чемпіонаті України серед команд Вищої ліги, а також коли здобувала перемогу в Першій лізі сезону 1993 / 1994 років. За підсумками того розіграшу команда повернулась до вищого футбольного дивізіону країни, провівши там шість сезонів.

За плечима капітана – 150 матчів за «Прикарпаття» у вищому футбольному дивізіоні, що також є рекордом франківської команди. Ватаманюк став і першим гравцем «Прикарпаття», який зіграв за збірну України. Сталося це в 1992 році у матчі зі збірною США.

Свої виступи за «Прикарпаття» Ярослав Ватаманюк завершив 20 червня 2000 року матчем у Донецьку з місцевим «Металургом». Тоді франківці програли 1:4 і втратили право в наступному сезоні виступати в еліті українського футболу…

Як показав час, тоді не тільки було втрачене місце серед команд Вищої ліги українського футболу, але й фактично почався розвал професіонального футболу в Івано-Франківську – всі намагання наступників повторити хоча б якісь успіхи команд «Спартак» та «Прикарпаття» зазнавали невдач.

Наразі Ярослав Ватаманюк є одним із тренерів НФК «Ураган». У найближчий вікенд клуб у Сумах продовжить боротьбу з командою «ЛТК» за право грати у півфіналі чемпіонату України з футзалу. У першому матчі 1 / 4 фіналу франківці перемогли з рахунком 2:1.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.