Спорт Фото

Усе про нову чемпіонку світу з шахів – 22-річну Марію Музичук

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

22-річна Марія Музичук родом зі Стрия, що на Львівщині, стала справжньою сенсацією цьогорічного чемпіонату світу з шахів. Спортсменка, яку не вважали фавориткою турніру, зуміла стати кращою серед 64-ох найсильніших шахісток світу і здобути титул нової шахової королеви, пише ZAXID.NET.

819944255[1]

Під час напруженого фінального матчу, який тривав чотири партії, гра Марії Музичук прикувала до моніторів тисячі українців. Галичанка протистояла росіянці Натальї Погоніній, а чемпіонат світу відбувався у російському Сочі.

І все ж вона перемогла і стала 15-ою чемпіонкою світу з шахів. Нижче – усе, що варто знати про нову королеву шахів.

Новоспечена чемпіонка світу Марія Музичук народилася 21 вересня 1992 року у місті Стрий на Львівщині. Батьки спортсменки – заслужені тренери з шахів Олег та Наталя Музичук.

Старша сестра чемпіонки Ганна Музичук – відома шахістка і чинна чемпіонка світу із бліцу. Свого часу Ганна виступала за федерацію шахів Словенії і сестрам двічі доводилося змагатися між собою на міжнародних змаганнях — обидві очні партії завершилися внічию. До слова, громадянства Ганна Музичук не змінювала.

Вікова різниця сестер – 2,5 роки. Батьки майже одночасно почали знайомити доньок із шахами, а вже в 10-11 років дівчатка з легкістю обігрували у домашніх партіях свого тата.

У семирічному віці Марічка дебютувала на дитячому чемпіонаті України з шахів, а вже за два роки зуміла вибороти 8 місце під час дівочого чемпіонату Європи та вперше спробувати свої сили на світовому рівні.

До свого десятиліття Марічка Музичук завоювала золото чемпіонату Європи та світової першості серед дівчат.

Станом на квітень 2015 року Марія Музичук перебувала на 12-му місці світового рейтингу, її сестра Ганна – на шостому. Перед стартом чемпіонату світу Марічка не входила до числа фаворитів і переможних результатів більше чекали від її сестри.

Упродовж трьох років трон шахової королеви України залишався за сестрами Музичук – Марія була кращою у 2012/13 рр., а Ганна – у 2014 році.

В активі чинної чемпіонки світу – серйозні командні досягнення. У складі збірної України Марія Музичук стала чемпіонкою Європи та світу у 2013 році, а також бронзовою призеркою Всесвітньої шахової Олімпіади у 2012 та 2014 роках.

Марія Музичук стала другою чемпіонкою світу з шахів в історії незалежної України. До цього у 2012 році цей титул здобула харків’янка Ганна Ушеніна.

У фінальному раунді змагань, який складався з чотирьох партій, Марія Музичук спочатку зіграла внічию з росіянкою Натальєю Погоніною. У другій партії, граючи білими, українка здобула перемогу, а третю і четверту знову завершила внічию. З рахунком 2,5 – 1,5 українська шахістка стала новою чемпіонкою світу з шахів.

Її суперниця, росіянка Наталья Погоніна впродовж чемпіонату здійснила спортивний подвиг – шахістка тричі відігралася в заключних партіях матчів, однак з українкою не змогла перемогти жодного разу.

За цю перемогу Марія Музичук отримає $60 тис. призових, а віце-чемпіонка Наталья Погоніна – $30 тис.

Марія Музичук наразі продовжує навчання у магістратурі Львівського державного університету фізичної культури.

Окрім шахів Марічка добре грає у настільний теніс та більярд. Не цурається соцмереж, любить слухати музику та багато читає. Також у планах спортсменки – освоїти піаніно, грати на якому вона мріяла з дитинства.

За ігровою дошкою шахістка проводить 6-8 годин вдень, часто влаштовує спаринги зі сестрою, а до змагань Марічку та Ганну спеціально готують тренери.

Вже восени Марія Музичук захищатиме свій титул чинної королеви шахів світу у протистоянні з представницею Китаю Хоу Іфань.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.