Спорт

«Ураган» вчиться у «Барселони»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Українська Екстра-ліга взяла тритижневу паузу, яку в «Урагані» вирішили провести з користю. Головний тренер команди Іван Скіцко та виконавчий директор Олег Ковальський поїхали в гості до одного з найсильніших клубів світу – «Барселони Алуспорт».

IMG_20141002_130602

Вибір «Урагану» зупинився на «Барселоні» невипадково.

«Коли я запитав Івана Скіцка, де б йому було найкорисніше пройти навчання, то почув не назву клубу, а ім’я головного тренера «Барси» Марка Кармони», – пояснює Олег Ковальський.

Головним завданням «ураганівської» делегації було поспостерігати за роботою команди під час чемпіонату в період від одного календарного матчу до іншого. Тому візит франківців тривав майже тиждень. Разом із представниками «Урагану» до Каталонії поїхав і головний тренер національної й молодіжної збірної України Олександр Косенко.

Перші два дні українці в Барселоні лише спостерігали за тим, як працює титулований клуб. Звісно, фільмувати та фотографувати тренування каталонців заборонено, але можна було робити нотатки.

IMG_20141002_133624

Як розказав Олег Ковальський, «Барселона» показала й розказала гостям навіть більше, ніж планувалось. Зокрема, «Ураган» не наполягав на особистій зустрічі з Марком Кармоною, але в результаті голов­ний тренер «Барселони» знайшов час для спілкування та майже дві години відповідав на запитання українців. Деякі запитання для нього видались несподіваними, наприклад, про систему клубних штрафів за жовті й червоні картки. Як виявилось, у «синьо-гранатових» інші методи роботи з гравцями, що отримують попередження і вилучення.

В «Урагані» наголошують, що копіювати методи роботи іспанського гранда немає жодного сенсу, адже кардинально відрізняються рівень футзалу, ментальність і підбір гравців двох клубів. А от побачити, на яких засадах стоїть одна з найуспішніших команд в історії гри, яку футзальну філософію сповідує, завжди корисно.

Система підготовки гравців у «Барселоні» також відрізняється від підходу франківського клубу. Каталонці починають працювати з дітьми від 10 років, у той час як «Ураган» займається із зовсім маленькими спортсменами – 5-6 років. Тобто «Барса» уже на такому дитячому рівні проводить селекцію і відбирає лише найкращих, а «Ураган» сам займається підготовкою гравців, починаючи з найменшого віку.

«Розуміючи, що у нас різні умови, якщо ми упустимо вік від 6 до 10 років, то ми в 10 років нічого не будемо мати, ми повинні заповнити цю нішу», – пояснює Ковальський.

Рівень дублерів «Барселони Алуспорт» такий, що вони могли б спокійно виходити у плей-офф української Екстра-ліги і боротись там за 4-5 місця, говорять українські фахівці.

IMG_20141002_114926

У будь-якому разі, як наголошує виконавчий директор «Урагану», мета «драконів» не виростити для себе футзаліста, який потім має обов’язково поповнити дорослу команду і приносити їй користь, а виховувати дітей.

«Ми пробуємо донести думку, що дітям важливо закласти фундамент фізичної підготовки – десь до 10 років, – говорить менеджер. – Потім, уже у перехідний період, діти з батьками самі визначать, чи варто націлюватись на спортивну кар’єру».

Засади цього підходу «ураганівці» пояснили керівнику футзального напрямку в «Барселоні» Хав’єру О’Каллахану. Іспанський менеджер сказав, що схвалює таку філософію, але наголосив: наші нині є лише на початку важкого шляху, а «Барса» вже отримує дивіденди з раніше правильно вибудованої роботи.

Під кінець перебування в Барселоні українські та іспанські спеціалісти домовились, що цей візит не буде останнім, співпраця між клубами триватиме.

Відразу після повернення з Іспанії Іван Скіцко повіз свою команду до Хмельницького на товариський турнір «Покрова – наша мати!». Окрім «драконів», у змаганнях також взяли участь господарі – «Спортлідер+», криворізький «Приват» і молодіжна збірна України, у складі якої виступали відразу троє «ураганівців» – Антон Лясковський, Юліан Горбатий і Павло Миколюк.

У першому матчі турніру франківчани перемог­ли «Приват» з рахунком 3:0, потім поступились «молодіжці» (5:1), але в завершальному поєдинку розгромили «Спортлідер+» (5:0) і завдяки поразці збірної в паралельному матчі оформили перемогу в турнірі.

Уже 18 жовтня повернеться Екстра-ліга, і «Ураган» у манежі Коледжу фізвиховання прийме «Кардинал-Рівне». Піднесення команди від перемоги у товариському турнірі й натхнення Івана Скіцка від візиту до «Барселони Алуспорт» мають передатись і на офіційну гру.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.