Спорт

Український футбол в євросезоні 2022/23: підсумки та перспективи

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Український футбол в євросезоні 2022/23: підсумки та перспективи

Принизлива поразка «Шахтаря» в 1/8 фіналу Ліги Європи від роттердамського «Феєнорда» (1:7) стала останньою грою представників України в нинішній єврокубковій кампанії. Попри такий неприємний фініш, виступ «гірників» варто визнати досить непоганим з урахуванням проблем, з якими команда зіткнулася перед початком сезону. Тип паче на тлі результатів земляків. У 2022/23 роках український футбол на міжнародній арені представляли 5 клубів:

  • «Шахтар» — 3 місце в групі ЛЧ та вихід до 1/8 ЛЄ (13 очок);
  • «Дніпро-1» — виліт з кваліфікації ЛЄ, вихід до 1/16 ЛК (9 очок);
  • «Динамо» — виліт з кваліфікації ЛЧ, останнє місце в групі ЛЄ (4,5 очки);
  • «Ворскла» — виліт у 2-му кваліфікаційному раунді ЛК (1 очко);
  • «Зоря» — виліт у 3-му кваліфікаційному раунді ЛК (1 очко);

Про виступи «Ворскли» та «Зорі» розповідати особливо нічого. Обидві команди програли першим же своїм суперникам — шведському «АЕК» та румунській «Університатя Крайова». Київське «Динамо» начебто непогано розпочало виступи у ЛЧ, дійшовши до вирішальних матчів плей-офф, але потім для уболівальників столичного клубу розпочався справжній кошмар. Те, що гранд українського футболу розгромно програв «Бенфіці», багато хто сприйняв спокійно. Та жахливий провал у групі ЛЄ з однією нічиєю при п’яти поразках інакше як ганьбою не назвеш.  

Непогано як для дебютанта зіграв «Дніпро-1». Звісно, неприємно, коли лідер УПЛ двічі без шансів поступається представникові кіпрського чемпіонату (дніпряни зустрілися з «АЕЛ» у кваліфікації ЛЄ та 1/16 ЛК), але загалом команда внесла пристойний внесок у загальну скарбничку для таблиці коефіцієнтів УЄФА. Щодо «Шахтаря», то його виступ можна розцінити двозначно. Молоді донецькі гравці не стрибнули вище голови, а останній матч варто забути назавжди, та їхній результат все одно виявився найкращим з українців.  

Ліга чемпіонів УЄФА: втрата прямої перепустки до групового етапу

Сезон ще продовжується, але Україна вже гарантувала собі 14-ту позицію в таблиці коефіцієнтів УЄФА за його підсумками — ні вище, ні нижче. Це означає, що в кампанії 2024/25 УПЛ знову буде представлена 5 клубами. На жаль, не факт, що серед турнірів, в яких візьмуть участь наші команди, виявиться Ліга чемпіонів УЄФА. Точніше двоє клубів зіграють в ЛЧ, але гарантованого місця в груповому раунду жоден з них не матиме. Доводиться проходити кваліфікацію, а там можуть виникнути труднощі. Переможцю УПЛ буде достатньо обіграти одного суперника, срібному призеру — відразу трьох.

Щодо наступного сезону, шанси на отримання прямої перепустки до групи досить великі. Єдине, що може цьому завадити — перемога «Челсі» у нинішній Лізі чемпіонів УЄФА та вихід «Базеля» до фіналу Ліги Європи (при цьому швейцарцям потрібно набрати мінімум 13 очок з 16 можливих). Залишається сподіватися, що подібного дива не станеться.  

Автор ua-football: Олександр Риженко – https://twitter.com/Theryzhenko

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.