Спорт

«Тепловик»: Тримати планку!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

На сходинку вище на чемпіонському п’єдесталі піднявся цьогоріч «Тепловик» порівняно з минулим роком. Гравці цього клубу стали срібними призерами чемпіонату області з футболу серед аматорських команд. А в комплексному заліку юнацького і дорослого складів – кращою командою Прикарпаття.

У чемпіонатах області «Тепловик» постійно займає почесні місця. А цього року експерти пророкували йому золото. Та у вирішальному матчі улюблена аматорська команда іванофранківців програла. Про цей матч та про те, яким чином команда вже більше десятиліття тримається вгорі турнірної таблиці, «Репортеру» розповів голова правління клубу «Тепловик» Володимир Рошнівський.

«Згідно з по-ло­женням про чемпіонат області з футболу серед аматорських клубів, команди, які набрали однакову кількість очок, проводять так звану «золоту гру», – говорить пан Володимир. – У двох цьогорічних фіналістів було по 74 бали і вирішальна гра на нейтральному полі відбулась у Тлумачі 7 листопада. Підтримати команду приїхало багато працівників «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Але «Тепловик» поступився печеніжинським «Карпатам» з рахунком 3:1».

В обласній першості беруть участь команди, які, як правило, фінансуються з бюджету районних та міських рад. Сьогодні кожен райцентр має свою аматорську команду. Засновником футбольного клубу «Тепловик» є профспілкова організація ДМП «Івано-Франківськтеплокомун­енерго», а спонсором – колектив підприємства.

«Ми не можемо собі дозволити, як деякі команди-«вихватки», вирішувати проблему підбору кадрів через купівлю так званих привізних футболістів, – продовжує Володимир Рошнівський. – Тому основне завдання «Тепловика» – підготувати гідну зміну для своєї команди і першолігових клубів Прикарпаття. Для цього у нас тренуються дві групи підлітків з 10 років, у кожній по 25 дітей. Плануємо набрати ще третю групу – дітей від 7 років. Тому що існування трьох різновікових груп – обов’язкова умова для участі клубів у чемпіонаті України серед юнацьких футбольних колективів».

У «Тепловику» є тренер, який безпосередньо займається дитячо-юнацьким футболом – Степан Дзюник, фахівець з великим стажем роботи із юнацькими складами, багато вихованців якого захищають кольори Прем’єр-ліги та Першої ліги України. На стадіоні «Гірка» він проводить міні-турніри серед вуличних футбольних команд і відбирає кращих гравців.

Та все ж, основним завданням існування дитячо-юнацьких груп є залучення до спорту якнайбільше дітей «з вулиці» – тих, хто не має коштів на оплату занять у приватних футбольних школах. Заняття ж у «Тепловику» є безплатними. Тут діти вчаться і вдосконалюють свої спортивні навики. І це відіграє чималу роль у формуванні майбутнього громадянина.

«На футбольному полі наші вихованці засвоюють не лише ази мистецтва гри у футбол. Тренерський склад «Тепловика» робить усе, щоб юні спортсмени формувалися як гідні члени суспільства, – каже Володимир Рошнівський. – Можливо, дитина не стане великим футболістом, але змалку займатиметься корисною справою, яка додасть їй здоров’я, знань і навиків. Звичайно, що без фінансової допомоги, яку нам забезпечує «Теплокомуненерго» та Ігор Прокопів зокрема, ми б не досягли таких успіхів. Дирекція підприємства активно допомагає розвитку дитячого спортивного футболу в місті та області. Дякуємо адміністрації за підтримку і побажання цю справу продовжувати».

Гравці юнацько-дитячих груп згодом поповнюють склад дорослої команди «Тепловика». Тренери клубу виховали кількох спортсменів, які виступають у професійних лігах України. Наприклад, Орест Януш поповнив бурштинський «Енергетик», а Ярослав Плихтяк увійшов до складу івано-франківського «Прикарпаття». Кілька вихованців успішно виступають і за футбольні команди інших країн.

Про тренерські здобутки «Тепловика» свідчить футбольна кар’єра одного з вихованців цього клубу – Ігоря Худоб’яка, півзахисника львівських «Карпат». Сьогодні за ним уважно спостерігають селекціонери кращих футбольних клубів України та Європи. Цього року агент іспанської «Валенсії» Жером Фулон спеціально приїхав до Парижа, щоб на власні очі побачити гру Ігоря в поєдинку Ліги Європи між французьким ПСЖ і «Карпатами». Майстерність Худоб’яка в матчах за збірну України привернула до себе увагу і селекціонерів київського «Динамо».

За 11 років існування «Тепловика» таких прикладів вдалого старту його вихованців у професійний футбол є чимало. Так, Олексій Федорюк нині грає у Прем’єр-лізі Польщі за команду міста Жешува, а раніше теж виступав у «Карпатах». Його батько Володимир Федорюк, майстер спорту з біатлону, тренер, викладач коледжу фізвиховання, має великі сподівання й на свого молодшого сина – Володимира, який займається футболом з 10 років.

Взагалі, батьки вихованців «Тепловика» помічають, що їхні діти змінюються на краще: стають більш дисциплінованими, відповідальними, наполегливими. Велику роль у цьому відіграє авторитет тренерів клубу, які не обмежують виховний процес лише секретами футбольної гри, а й системно формують у своїх учнях гідні людські якості. Із тренерами діти діляться навіть особистими проблемами.

За словами Володимира Федорюка, умови занять для юних спортсменів у «Тепловику» – найкращі в місті. Усіх, хто долучився до творення перемог клубу, – а це і тренерський склад, і керівництво «Івано-Франківськтеплокомун­енерго», і працівники стадіону «Гірка» – об’єднує самовіддане ставлення до своїх обов’язків. Певно, тому і зростають на такому ґрунті вихованці, якими пишається Прикарпаття.

Наступний футбольний сезон не за горами. І до нього «Тепловик» готується всім складом вже сьогодні.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.