Спорт

Сильна Настя

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Недавно на юніорському чемпіонаті світу з пауерліфтингу в Чехії грав гімн України. На п’єдестал пошани піднялася франківчанка Анастасія Дерев’янко. Вона перемогла у своїй ваговій категорії та встановила два світових рекорди. «Репортер» зустрівся зі спортсменкою, її тренером і чоловіком.

«Із самого дитинства я пробувала різні види спорту і постійно шукала щось своє, – розповідає Анастасія Дерев’янко. – Коли займалася важкою атлетикою, то у тому ж залі одного разу відкрила для себе пауерліфтинг. Цікавим стало те, що тут є різні вправи, різноманіття. До того ж, фізична підготовка за роки тренувань вже була, і можна було відразу виступати та боротися за призові місця».

Тренує її Віталій Богачевський. Нині в Івано-Франківську рекордсменка світу Анастасія Дерев’янко займається у спортзалі школи № 24. Оскільки на Прикарпатті найвідомішим центром пауерліфтингу є Коломия, то часом люди не вірять, що Настя представляє обласний центр. А Франківськ має дякувати за пауерліфтинг вже покійному Віталію Пономаренку.

Починалося все утрьох: Анастасія Дерев’янко, і два тренери – Віталій Богачевський і Сергій Мосяк. Як нині згадує спортсменка, то була справжня спортивна дружба, яка часом буває сильнішою за будь-які сімейні стосунки. Вони підтримували одне одного і разом пережили багато труднощів. На жаль, Мосяка нині також уже немає серед живих. Кожного разу перед виїздом на змагання Віталій та Анастасія їздять на могилу до друга і тренера.

Сьогодні Настя тренується і в Дніпропетровську, разом з чоловіком. Тому в її досягненнях є робота і тренера Віталія Богачевського, і чоловіка Дмитра Дерев’янка. Він – теж пауерліф-тер. Вони познайомилися на чемпіонаті України в Полтаві у 2006 році. Виявилися однофамільцями та ще й народилися в один день. Незабаром одружилися, в них народився син.

«У деяких сім’ях, коли хтось займається спортом, а хтось ні, пари між собою конфліктують, не розуміють одне одного, – каже Дмитро Дерев’янко. – У нас щодо цього – повне взаєморозуміння. Є спільні теми як у побуті, так і в спорті. Ми знаємо, що треба щодня по кілька годин тренуватися, що часом спортсмен жертвує сімейним часом заради міжнародних змагань. Думаю, якби в Україні було більше таких спортивних сімей, жити було б значно легше».

Вже через півроку після народження сина Анастасія виступала на першому турнірі. Так почалось її повернення у великий спорт. Ще через два місяці на чемпіонаті України серед юніорів вона повторила норматив майстра спорту міжнародного класу, який виконала ще до народження сина.

Змінилася і вагова категорія. Раніше Дерев’янко виступала у вазі до 52 кг, нині – до 48 кг. А підіймає вона те саме, що й раніше. «Просто це її вагова категорія, – каже Віталій Богачевський. – Як ми не намагалися підігнати її до 52 кг, вона постійно заважувала 50».

Улюблена вправа Анастасії – станова тяга. Як каже спортсменка, цю вправу вона відчуває особливо. Водночас ця вправа є чи не найважчою. На змаганнях пауерліфтери виконують її останньою після присідання і жиму лежачи. Дуже важливим тут є емоційне налаштування. Ось і недавно на чемпіонаті світу серед юніорів вона встановила два нових світових рекорди – в присіданні і в сумі трьох вправ. У третій спробі присідань їй підкорився юніорський світовий рекорд – 166,5 кг. У жимі її результат склав 97,5 кг, а в тязі – 167,5 кг. У сумі це дало також новий світовий рекорд серед юніорок, котрий тепер становить 431,5 кг.

Нині Анастасії Дерев’янко надходять пропозиції з інших українських міст, аби переїжд-жала туди, на значно кращі умови. Та вона не хоче зраджувати Івано-Франківськ, навіть незважаючи на те, що у рідному місті її мало хто підтримує. Наразі спортсменка та її тренер дякують начальнику міськспорткомітету Віталію Матешку, який, попри обмежені можливості, завжди намагається допомогти їм із підготовкою та виїздом на відповідальні турніри.

Це – останній юніорський рік Анастасії, тому в нашої юної рекордсменки все ще попереду. Сподіваємося, Настя привезе додому ще не одне національне й міжнародне золото.

Досьє

Анастасія Дерев’янко
Майстер спорту міжнародного класу
Чемпіон України 2010 року (м. Харків)
Срібна призерка чемпіонату Європи серед дорослих 2010 року (м. Копінг, Швеція)
Чемпіонка світу серед юніорів 2010 року (м. Пльзень, Чехія). Дворазова рекордсменка світу серед юніорів.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.