Спорт

Сидимо правильно

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У водіїв є багато ознак, які говорять, яка людина сидить за кермом. Це стиль їзди, аксесуари автомобіля, наліпки на задньому склі. Та є ознака, яка говорить про водія ще до того, як він рушив з місця. Достатньо побачити, як він сидить у машині. А як воно має бути? Радять професіонали.

Нині конструктори автомобілів намагаються зробити сидіння та органи керування якомога зручнішими для людини. Чим досконаліший автомобіль, тим більше в нього регулювань положення сидінь, керма, педалей. Проте якщо у вас дорога іномарка, це не означає, що в ній вже все налаштовано ідеально. Цими регулюваннями ще треба вміти користуватися.

«Правильне сидіння за кермом — це ціла наука, — говорить івано-франківський гонщик Степан Мазур, переможець і призер етапів чемпіонату України з ралі. — Чомусь цього не вчать викладачі в наших автошколах, бо бачу, що самі вони сидять як «чайники». Найперше потрібно правильно сісти та відрегулювати усі дзеркала заднього виду. Водій, який себе поважає і шанує своє здоров’я, мусить мати власну зручну посадку. Я постійно вчу цьому і свою дружину, і доньку».

За словами Мазура, він сам два роки шукав своєї зручної посадки. І нині, навіть продавши свій «бойовий» автомобіль, він залишив собі від нього сидіння, кермо та ремені безпеки, і бере їх з собою на кожну гонку.

Калуський гонщик Сергій Жолинський, чемпіон України з гірських перегонів, каже, що правильна посадка — це перш за все зручна посадка. Це він собі «намотав на вус» ще в молодості. «Є кілька критеріїв, — розповідає він. — Людина не повинна «лежати» в машині, і водночас спинка не має бути надто піднята. Якщо в авто механічна коробка передач, то витягнутою рукою водій має діставати до п’ятої передачі, не відриваючи при цьому спини від крісла. Також, якщо руки поставити на верх керма, вони мають залишатися трохи зігнутими в ліктях. Правильна посадка підвищує шанси водія впоратися з автомобілем в екстремальних ситуаціях».

За словами Жолинського, якщо кермо надто далеко, то при екстреному маневруванні водій мусить відривати спину від крісла, відповідно він вже не матиме опори. Якщо ж кермо надто близько, лікті можуть зачіпатися об двері, або ж об тіло самого водія.

Те саме, за словами спеціалістів, стосується педалей. Нога, натиснувши до упора на педаль, має випрямлятися не повністю. Така відстань є найзручнішою, і ній треба зафіксувати сидіння.

«Часом водії скаржаться на біль у спині, — каже Жолинський. — Але найчастіше причина не у поганій машині чи сидінні, а в тому, що водій сам неправильно сидить. У мене, наприклад, спина не болить. Звісно, як і багато молодих водіїв, у мене був період, коли їздив з відкинутим сидінням на витягнутих руках, але поступово відучився від цього. Нині їжджу зручно як у цивільній, так і в спортивній машині».

«Коли людина правильно сидить, правильно тримається за кермо, вона краще відчуває автомобіль і дорогу, — говорить Степан Мазур. — Є люди, які отримують водійське посвідчення і вважають, що вони вже все знають. Я боюсь тих, хто так говорить. Вчитися треба постійно. Тоді людина буде їздити правильно і, головне, безпечно».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.