Спорт

Світовий рекорд українок

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Недавно в естонському Таллінні двоє українських шашкісток встановили світове досягнення.


Ольга Балтажи з юними призерками чемпіонату України: Уляною Клочак (зліва) та Іриною Балтажи (донька тренера)

На командному чемпіонаті Європи наші гросмейстери виграли «золото» у всіх трьох видах програми — класичних, швидких і блискавичних шашках. Досі цього не вдавалося жодній іншій збірній. Одна із наших тріумфаторок живе та працює в Івано-Франківську — це заслужений майстер спорту Ольга Балтажи.

В Естонії учасники змагалися у міжнародному виді шашок — 100-кліткових. Балтажи грала в команді з одеситкою Вікторією Бєлою. До слова, це підопічна нашої спортсменки, якій вона кілька років допомагає.

Чемпіонату Європи передувала напружена підготовка та внутрішній відбір спортсменів. Так, до Естонії не поїхали чотириразова чемпіонка світу Дарія Ткаченко, призер світу Вікторія Мотричко. Усе це накладало додаткову відповідальність.

«Командні змагання відбуваються дуже цікаво, — розповідає Ольга Балтажи. — Команди заявляють спортсменів не на конкретних суперників, а на дошку — першу або другу. Тож до останнього моменту не знаєш, із ким будеш грати. Партії відбуваються одночасно, і столи поруч, тож можна бачити, як грає твій напарник по команді. Це трохи полегшує нам життя, бо коли бачиш, що сусід виграє партію, то можеш спокійно зводити свою до нічиєї».

У класичних шашках на партію відводять 4,5-5 годин, у швидких — 30-40 хвилин, блискавичних — 10-15 хвилин. За словами Ольги Балтажи, останнім часом їй краще даються блискавичні. У цьому виді дуже велика ймовірність випадкових помилок, тож удвічі приємніше, що українки й тут стали найсильнішими.

Зараз Ольга Балтажи вже готується до індивідуального Кубка світу та водночас тренує дітей у франківському шашково-шаховому клубі. Окрім вивчення численних партій і дебютів, спортсменка має слідкувати й за фізичною формою. Тож попереду — багато роботи.

До теми

У Таллінні до своєї висоти дійшли й українські чоловіки. Вперше в історії України вони піднялися на п’єдестал пошани в усіх трьох видах. У швидкій грі вони вибороли «срібло», у класичній та блискавичній — «бронзу». Чоловіча збірна складалася із міжнародних гросмейстерів Юрія Анікеєва, Артема Іванова та Ігоря Кірзнера.

 

 

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.