Спорт

Спорт кличе

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Із початком навчального року тренери набирають дітей у спортивні секції. Багато батьків вагаються, чи віддавати малечу на такі заняття. Отже, що треба знати перед тим, як пов’язувати дітей зі спортом, які плюси та мінуси такого дозвілля?

Одразу зазначимо: фізична культура і спорт – це не одне і те ж. Займатися для себе чи для здобуття медалей – геть різні речі. Спільними в них є тренувальні методи, переважно це фізичні вправи та ігри. А от відрізняються фізкультура і спорт цілями. Фізкультурою зай­маються, щоб бути здоровим, а спортом – для результатів, досягнень, перемог.

Усі діти починають з рівня фізкультури, але батькам треба пам’ятати, що далеко не всі виходять на рівень спорту. Робити з дитини олімпійського чемпіона зовсім не обов’язково. Та й стають ними лише одиниці. Головне для дитини – бути фізично підготовленою і зайнятою. Таким чином заняття спортом вберігають від поганого впливу вулиці, комп’ютера, зміцнюють здоров’я.

«Перед тим, як віддати дитину до спортшколи, треба зробити кілька речей, – говорить начальник івано-франківського міськcпорткомітету Віталій Матешко. – Спочатку – добре розібратися, з якого віку набирають дітей у кожній конкретній секції. Батьки мають проконсультуватися з тренером, чи зможе їхня дитина займатися саме цим видом. У більшості спортивних секцій для цього проводять пробні заняття, а мудрі тренери взагалі самі шукають і набирають дітей. Звісно, потрібно обстежитись у лікаря та взяти спеціальну довідку про те, що дитина може зай­матися спортом».

Аби зацікавити дитину, не треба докладати надзвичайних зусиль, вважає легендарний легкоатлет, учасник трьох Олімпіад Роман Вірастюк. Найголовнішим є спілкування. «Після тренувань батькам треба говорити з дитиною, розпитувати, що вона робила, як її успіхи, – каже Вірастюк. – У перші тижні усім важко, але дитина має бачити, що вам це цікаво і ви нею пишаєтеся. Це буде найбільшою мотивацією».

Звісно, дорослі працюють, часу нині у всіх обмаль. Можна послатися й на завантаженість дитини, проте вона все одно не буде вчитися цілий день, їй у будь-якому разі потрібен відпочинок і найкраще для здоров’я – активний. Заняття спортом стануть хорошою розрядкою після тривалого сидіння, дитина зможе виплеснути накопичену за день енергію.

«Є тисяча причин, чому батьки не хочуть чи не можуть віддати дітей у спорт, – говорить Роман Вірастюк. – Але я завжди й усюди кажу, треба просто взяти за руку та відвести до спортивної школи. Проблема нині не стільки в дітях, скільки в батьках. Не всі стають чемпіонами, але дитині треба дати шанс бути здоровою».

До теми

Сьогодні в Івано-Франківську працюють 15 дитячо-юнацьких спортивних шкіл і кілька десятків приватних спортклубів. У них із дітьми займаються 262 тренери. Загалом у місті культивуються понад 50 видів спорту.

Переваги спорту

Фізичний розвиток

Спортивні заняття зміцнюють здоров’я, розвивають спритність і координацію рухів, виробляють м’язову силу.

Психічний розвиток

Допомагають виробити силу волі, наполегливість, впевненість у собі, вміння постояти за себе, вміння терпіти біль і втому, долати перешкоди, виробляють навички роботи в команді.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.