Спорт

Регбійні романтики

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Уже три роки в українському регбі успішно виступає івано-франківській «Роланд». Минулого року він став справжньою сенсацією, перемігши в Першій лізі регбі?7, а цього року підтвердив свій клас, завоювавши срібні медалі першості.

«Команда молодості нашої…»

Регбі у Франківську почалося ще наприкінці 1970?х. Кажуть, його культивували в одній із військових частин міста. А систематичний розвиток цього виду спорту в місті почався завдяки Михайлу Яремі, який нині очолює «Роланд».

У 1994 році Ярему призначили заступником директора івано-франківської школи № 25, і він відкрив тут дитячу секцію з регбі при ДЮСШ-2. Уже через два роки в Кременці дитячий регбійний клуб «Станіславів» (так назвали команду) став срібним призером чемпіонату України.

У 1998 році регбісти звернулися до канадського фонду Івано-Франківська, який підтримав команду. «Станіславів» виїжджав на міжнародні турніри у Франції, Литві, Польщі. «До Франції ми зібрали в одну команду також дітей з інших українських міст. А коли приїхали, виявилося, що будемо боротися з командами із Уельсу, Шотландії, Чехії, Італії, Франції, – згадує Михайло Ярема. – Спершу знітилися, але потім освоїлися й виступали з ними на рівних. А ще ми побачили, як тренуються команди із тих справді регбійних держав».

Так тривало ще кілька років. А коли у 2001 році Ярема виїхав з України, молода регбійна команда розпалася. Аж на сім років.

Сенсаційний «Роланд»

Коли у 2008 році Михайло Ярема повернувся до Франківська, повернулось до нього і регбі. У новоствореному «Роланді» зібралися здебільшого усі вихованці Яреми, ще з 25-ї школі.

«Напевно, в дитячому віці регбі дуже сильно запало в душу цим людям, – каже Ярема. – Бо коли через сім років виникла можливість відновити команду, ці вже дорослі чоловіки з радістю зголосилися об’єднатися та грати в чемпіонаті України».

«Роланд» почав виступати в Першій лізі чемпіонату України з класичного регбі (по 15 гравців у команді). Підготовка в дитинстві була настільки хорошою, що зараз не знадобилося багато зусиль на відновлення навиків – вже в кінці свого першого сезону команда отримала право на виступ у Вищій лізі.

За кілька днів на другому етапі Вищої ліги з регбі-15 прикарпатські регбісти потрапили до групи «С», в якій також змагатимуться РК «Рівне», «Політехнік» (Одеса), «Батяри» (Львів) та «Арго-НАУ» (Київ). Ці колективи розіграють між собою вищолігові місця з 11-го по 15-е.

«Роланд» також виступає у Першій лізі регбі-7. Це спрощений вид цього спорту, але його вже включили до програми Олімпіади 2016 року. Минулого року «Роланд» став тут чемпіоном, а цього року здобув срібні медалі першості.

«Минулого року наше досягнення було своєрідною «бомбою», бо ніхто до цього не сприймав Івано-Франківськ як регбійне місто, – говорить Михайло Ярема. – Тим важче нам було цього року знову боротися за медалі, але ми змогли витримати високий рівень».

Прикро, але тільки після минулорічного успіху на «Роланд» звернули увагу спортивні функціонери Прикарпаття. До цього команда їздила по Україні та грала фактично за свій кошт.

«Нині основу та стержень «Роланда становлять випускники ДЮСШ-2, які займалися у мене в 1990?х роках, – каже Ярема. – Це капітан команди Віталій Кузнецов, Ігор Бекеша, Віктор Бундзяк, Андрій Бережний, Тарас Ткачук, Володимир Хлібкевич, Орест Селепій. Попри свої бізнесові справи, вони знаходять можливість брати участь у тренувальному та ігровому процесах, звісно, до нас приєднуються також нові мужні хлопці».

Майбутнє в дітях

Гравці «Роланду» не обмежуються своїми виступами в чемпіонаті, бо розуміють, що майбутнє – за молодим поколінням. У 2009 році при школі № 22 відкрили секцію регбі, туди набрали хлопчиків 1996?2001 років народження. Дитячі команди виступають у першості України.

Є в «Роланда» задумка – до 350-річчя Івано-Франківська започаткувати міжнародний товариський турнір, в якому, крім українців, брали би участь команди з сусідніх країн.

Ще один проект – дитячі секції з регбі-5 у школах обласного центру.

Сподіваємося, влада прислухається та підтримає починання наших спортсменів, адже цей старовинний, благородний і видовищний спорт заслуговує на всебічний розвиток і популяризацію на Прикарпатті.

Календар «Роланда» у другому етапі сезону 2011 року (регбі-15)*

11.09 (нд) «Роланд» – РК «Рівне»
18.09 (нд) «Політехнік» (Одеса) – «Роланд»
25.09 (нд) «Роланд» – «Батяри» (Львів)
01.10 (сб) «Арго-НАУ» (Київ) – «Роланд»
16.10 (нд) РК «Рівне» – «Роланд»
23.10 (нд) «Роланд» – «Політехнік»
30.10 (нд) «Батяри» – «Роланд»
06.11 (нд) «Роланд» – «Арго-НАУ»

* домашні матчі «Роланд» грає на стадіоні імені героїв пожежників по вул. Надрічній

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.