Спорт

Ралі стартує

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Український автоспортивний сезон почався в КарпатахНа вихідних в околицях Східниці, що на Львівщині, відбулися одразу дві автомобільні гонки: перший етап чемпіонату України з гірських перегонів і перший етап національної серії зі спринт-ралі «Кубок Карпат».

Volkswagen Polo Concept киянина Івана Остапченка – відносно нова техніка для українського ралі. Виглядає ефектно, їде швидко 

Гірські перегони відбувались у п’ятницю, 21 березня, на асфальтовому перевалі Борислав-Східниця. Вони стали автоспортивним дебютом для 18-річного іванофранківця Івана Будуркевича. Дорогу в автоспорт йому дала команда Junior Way Team, яка свого часу запросила хлопця на тестові заїзди в Боярку під Києвом. Дебют вийшов насиченим. В одному з поворотів наш спортсмен «поклав» свій ЗАЗ-1102 на дах.

«Припустився примітивної помилки – надто різко відпустив щеплення та гальма, – розповідає Будуркевич. – Далі був різкий удар по керму, його просто вирвало з рук. До останнього намагався витягнути машину, але таки перекинувся. Перше, що зробив, це вимкнув масу. А потім логічне питання: як вилізти? Відщеплюю ремені, тримаючись одною рукою за дах. І тут машину починають перевертати. Звісно, я дуже вдячний хлопцям, які це зробили. Але скажу одне – «ловити» дах не страшно. Страшно, коли машину перевертають, а ти не пристебнутий. Тому завжди користуйтеся ременями!».

Востаннє у Східниці автоперегони відбувалися дуже давно. Як розповіла президент Прикарпатського автомобільного клубу Олександра Кодак, на цьому перевалі вона ганялася ще в 1998 році. Тоді траса їй подобалася, і тепер також підходить для гірських перегонів.

Шкода, але ані Будуркевич, ані ще один прикарпатський дебютант – Василь Зарінчук із села Рожнів Косівського району – на призовий подіум не піднялися. Та сезон лише починається, і все ще попереду. На противагу дебютантам-професіоналам цілу низку кубків вибороли прикарпатські любителі. Франківчанка Ірина Висоцька стала другою в абсолютному заліку, у класі А2СТ переміг Ігор Фальчук з Івано-Франківська, одразу за ним тут розташувався калушанин Ігор Мисик.

Наступного дня автоперегони перемістилися на гравійні дороги на захід від Східниці. Під час спринт-ралі екіпажі мали двічі подолати дві спецділянки. Загальна бойова дистанція – 69 км.

Гонка запам’яталася серйозною аварією львівського екіпажу Тетяни Слезінської і Маркіяна Клименка. Їхній Seat Ibiza чотири рази перекинувся через дах. Із гонщиками, на щастя, все гаразд. Перемогу в ралі святкував екіпаж киянина Володимира Пет­ренка та Миколи Ільницького із Кутів Косівського району. Ще один екіпаж з Косівщини – Володимир Стрельніков з Тюдова і Тарас Стенчук із Кутів – став третім у класі 2WD.

Серед глядачів були прості вболівальники, а були й гонщики. Так, у Карпати приїхав Павло Малов, 23-річний пілот із Черкас. Він не приховував свого захоплення горами. «Люди тут буквально живуть на ралійних спецділянках, – каже Малов. – Це щось схоже на Фінляндію, можна тренуватися буквально цілодобово. Із такими умовами автоспорт на Західній Україні мав би процвітати».

Якщо гірські перегони в Карпатах відбуваються вже традиційно, то національна серія «Кубок Карпат» лише стартувала. Сподіваємося, вона стане додатковим поштовхом до розвитку автоспорту.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.