Спорт

Ралі б’є рекорди

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

На вихідних у Чернівецькій області відбувся четвертий етап чемпіонату України з ралі «Александров Ралі». Гонка ще до свого початку увійшла в історію та ще й побила одразу кілька рекордів.

Цьогорічне «Александров Ралі» мало статус 12-го етапу Кубка Європи й шостого етапу чемпіонату Росії з ралі. Місяць тому у Львівській області вже відбулося ралі «Галіція», яке було також виїзним етапом чемпіонату Білорусі. Тепер черга дійшла до Чернівців.

Ще до початку гонки про неї говорили як про центральну подію цьогорічного ралі. На перегони заявилися 65 екіпажів – абсолютний рекорд для будь-якої української гравійної гонки. Крім того, близько половини пелотону склали повнопривідні авто.

Європейський формат ралі призвів до ще одного рекорду – дистанція спецділянок збільшилась до 180 км. Лише за суботу гонщики подолали шість ділянок і близько 135 км бойових кілометрів, а це буквально на кілька кілометрів менше середньої дистанції етапів чемпіонатів Росії та України. Якщо додати ще переїзди між спецділянками, то загалом гонщики мали наїздити Буковиною майже 650 км.

Четвер, 15 серпня, коли відбувалися офіційні тести, був особ­ливим днем для усіх шанувальників автоспорту – видатному спортсмену й інженеру Андрію Александрову виповнилося б 48 років. У 2007 році він трагічно загинув під час ралі в Болгарії, і саме на його честь з 2009 року відбувається ця гонка.

«Чернівецька гонка завжди була однією з найулюбленіших ралі Андрія, – каже вдова гонщика Оксана Александрова, яка свого часу заснувала цю гонку. – Велика радість і честь у його день народження зустрічати на «Александров Ралі» кращих українських спортсменів і гостей нашого чемпіонату».

Єдиним прикарпатським екіпажем на перегонах був Володимир Стрельніков та його штурман Тарас Стенчук. Обидва – з Кутів Косівського району. «Ще не стартувала перша спецділянка, а ми вже встигли трохи втомитися, – розповів Тарас Стенчук. – З самого ранку п’ятниці ми, як і решта екіпажів, знайомилися з трасою. «Прописали» понад 600 км дистанції. Це дуже відповідальна справа, бо саме за записами стенограми у суботу та неділю будемо долати трасу в бойовому режимі».

Пелотон в суботу почав з легендарної траси на перевалі Шурдин. Уже цей доп не змогли подолати п’ять екіпажів, серед них опинились і Стрельніков зі Стенчуком. Вони зупинилися через поломку рульового приводу. Гонщики не повернулися до змагання, бо, крім проблеми з керуванням, були й неполадки з двигуном.

Володимир Стрельніков і Тарас Стенчук із Кутів Косівського району на ВАЗ-2113 достроково завершили гонку на перевалі Шурдин

Центральна дуель ралі розгорнулася між двома киянами – Олександром Салюком і Валерієм Горбанем. Цих гонщиків знають не лише вболівальники, а й звичайні буковинські селяни, які щороку збираються вздовж трас гонки.

У суботу Салюк випереджав суперників більш ніж на півхвилини, а в неділю розгубив практично всю перевагу – вона зменшилася до 10 секунд! Різниця в часі виглядала вже досить хитко. Та після денного сервісу Салюк таки зміг втримати лідерство й виграв гонку з перевагою в 5,1 секунди.

Цього року до знайомих гонщикам трас організатори додали нові бойові спецділянки. І видовища стало більше. «Ця гонка має шикарний рівень організації й справляє дуже привабливе враження, – сказав після фінішу лідер ралійного чемпіонату Росії Геннадій Брославський. – Спецділянки технічно дуже складні. Під час запису я мав блідий виг­ляд, бо розумів, що деякі елементи дороги бачу вперше в кар’єрі. До восьми разів довелося міняти тактику руху трасою».

«Нові відрізки за кількістю трамплінів і стрибків нагадують Фінляндію, одну з культових гонок світу, – розповів Валерій Горбань, голова комітету ралі Автомобільної федерації України. – Зараз ми провели на карпатських трасах етап Кубка Європи, а в майбутньому, впевнений, зможемо провести тут і Чемпіонат Європи, й, можливо, етап Чемпіонату світу».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.