Спорт

Прикарпаття перемогло Казахстан

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У суботу, 29 червня, в Івано-Франківську відбулося міжнародне свято боксу. Цього разу в ринг, встановлений на Вічевому майдані, проти українців вийшли спортсмени із Казахстану.


Зустріч була надвідповідальною, бо казахам протистояли виключно прикарпатські боксери.

 

Команду Казахстану до України привіз заслужений тренер України Володимир Дворцов. Свого часу, у 1993-97 роках, він працював старшим тренером збірної України з боксу. У 1996 році очолив нашу олімпійську збірну на літній Олімпіаді в Атланті. Тоді Україна отримала першого олімпійського чемпіона з боксу — Володимира Кличка.

Після цього Дворцов здебільшого працює за кордоном — голов­ним тренером з боксу в Ірані, тренером-консультантом в австралійському штаті Квінсленд, китайській провінції Харбін. Сьогодні він — тренер-консультант у Кизилординській області Казахстану.

Загалом казахи провели в Україні три зустрічі. Перша відбулася 21 червня в рингу, який встановили в міському цирку Кривого Рогу, друга — 26 червня в Чернівцях, у приміщенні місцевого торгово-розважального центру. Обидві завершилися нічиєю. До Франківська боксери Казахстану приїхали з величезною мотивацією.

«Те, що тут Україну представили виключно боксери Івано-Франківської області, було своє­рідною інтригою, — говорить віце-президент обласної федерації боксу, заслужений тренер України Іван Данилишин. — Було дуже цікаво, бо до нас приїхали спортсмени з країни, де бокс — це спорт номер один. Кожен із наших хлопців показав свій клас».

У перших п’яти боях глядачі побачили по дві перемоги кожної з команд та одну бойову нічию. Шостий бій завершився достроково. Вже у першому раунді після серії влучних ударів надвірнянця Романа Романенка на настилі рингу опинився Акилбек Жоломанов. Секунданти зняли казаха.

«Я довго готувався до цього змагання, бо хотів показати себе перед рідними вболівальниками, — каже Романенко, якому досі згадують видовищний бій зі срібним призером Олімпіади в Лондоні Денисом Берінчиком на всеукраїнській універсіаді в березні. — Мій стиль боксу — більше ударів. Тому налаштував себе на те, щоб влучити в суперника так, як вмію, зробити нокаут чи нокдаун. Це мені вдалося, і я дуже цим задоволений».

Далі була ще одна перемога іванофранківця Алішера Абдукадирова, а у восьмому бою проти коломиянина Арсена Різуна вийшов Рустам Сваєв, член казахської команди «Астана Арланс» у Світовій серії боксу (WSB). У першому раунді спортсмени обережно «пристрілювалися», а в третьому — влаштували змагання удар-на-удар. Різун програв, але за видовище в рингу обох боксерів визнали кращими у цій зустрічі.

«Рустам — дуже сильний спортсмен, і я передивлявся записи його боїв, — говорить Різун. — Бій видався тяжким, перший раунд був для мене непоганим, другий вийшов змазаним, у третьому вже ніби було краще, але тактично все одно не зміг здолати суперника».

Після Різуна свій бій програв Михайло Селіванов з Івано-Франківська, і перед останнім, десятим, поєдинком рахунок у зустрічі став рівним — по чотири перемоги та одна нічия. Долю переможця вирішив ще один франківець — Владлен Харламов. Незважаючи на тиск відповідальності, він здобув для команди п’яту перемогу. Загальний рахунок — 5,5:4,5 на користь України.

«Думаю, усім було цікаво побачити протистояння європейського боксу, який є більш академічним, ігровим, винахідливим, та азійського — більш темпового, жорсткішого, емоційнішого, — каже Володимир Двор­цов. — Бокс — суб’єктивний вид спорту, і з окремими рішеннями суддівської колегії я не зовсім згоден, але це деталі. Загалом свято відбулося, і за це дякуємо організаторам. Мої підопічні виконали свої завдання, підвищили майстерність, набралися досвіду. Це найголовніше. Тож сподіваємося на нові зустрічі в майбутньому».

 

Україна — Казахстан в Івано-Франківську, результати

49 кг, Дулат Дауітов — Ярослав Яворський

56 кг, Алібек Басапа — Володимир Федорак

56 кг, Бекболат Жусіпов — Степан Стефанишин

60 кг, Багдат Уайдаєв — Тарас Криштофович (нічия)

64 кг, Казбай Жалгасбай — Сергій Козоріз

64 кг, Акилбек Жоломанов — Роман Романенко

69 кг, Куандик Жусіп — Алішер Абдукадиров

75 кг, Рустам Сваєв — Арсен Різун

81 кг, Турсинбай Кулахмет — Михайло Селіванов

91 кг, Тімерлан Омірбек — Владлен Харламов

 

До теми

Шоста міжнародна

Міжнародну боксерську зустріч федерація боксу Івано-Франківської області організувала вже шостий раз поспіль. Усе почалося у 2009 році, коли сюди приїхала команда Австралії. У 2010 році суперниками українців були спортсмени з Марокко. Одразу дві зустрічі відбулись у 2011 році — зі збірними Франції та США. Минулого року на Прикарпатті боксували німці.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.