Спорт

Професіонали їдуть на світ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Недавно на Прикарпатті відбувся гранд-фінал чемпіонату України з фрі-файту дивізіону Еліта. На вечорі професійних єдиноборств у туркомплексі «Буковель» визначали володарів чемпіонських поясів, а ще відбирали команду на цьогорічний чемпіонат світу з ММА. Путівки на світові змагання вибороли два івано-франківські бійці – Тарас Сапа і Павло Сабадаш.

Іван Вульчин, Андріан Петрущак, Павло Сабадаш, Тарас Сапа

Тарас Сапа став чемпіоном України з фрі-файту вже другий рік поспіль. Він відстояв свій пояс чемпіона у ваговій категорії до 70 кг. Як розповідає головний тренер спортивного клубу «Бескид» Андріан Петрущак, у фіналі Тарас не залишив шансів претендентові на пояс Владиславу Косяненку із Сум. Доля пояса вирішилася вже у першому раунді, коли наш спортсмен переміг технічним нокаутом під час добивання у партері.

Сьогодні Сапа навчається у київському Національному університеті фізичного виховання і спорту. До нинішніх змагань він готувався лише три тижні. Як говорить Андріан Петрущак, на пік форми Тарас не вийшов, але, як виявилось, йому вистачає й таких кондицій.

Завдяки стабільно найкращому результату Тараса Сапу запросили до збірної України. У червні він представлятиме нашу країну на чемпіонаті світу з ММА в Лас-Вегасі, США.

На відміну від свого одноклубника ще один вихованець «Бескиду» Павло Сабадаш чемпіоном України став вперше. Минулого року він не зміг виступити у фіналі через… вітрянку. І цього разу змусив похвилюватись і тренера, і вболівальників. Після трьох раундів важкого поєдинку суддівська колегія зафіксувала нічию. Довелося битися ще додатковий четвертий раунд. Лише так Павло зміг перемогти Григорія Бурденюка із Чернівців. Цікаво, що минулого року Сабадаш йому програв, тепер узяв реванш.

На цьому ж турнірі виступив Іван Вульчин (–63 кг), для нього це був перший професійний бій. Іванофранківець здолав представника Кременчука Євгена Юдіна, відправивши його в нокаут у другому раунді. За словами Андріана Петрущака, попри свій невеликий досвід на профі-рингу, Вульчин виступив дуже достойно й подає великі надії.

За одне тренування спортсмени проводять близько тисячі різних ударів

Після змагань спортсменам дали тижневий відпочинок від тренувань. Та вони все одно навідуються до залу. У п’ятницю, 14 березня, тут тренувалися усі троє переможців. І це незважаючи на те, що Тарас Сапа лише на кілька днів приїхав із Києва, а Павло Сабадаш того дня святкував своє 22-річчя.

Сабадаш займається в «Бескиді» вже п’ять років. «Я родом із села Підбереж Долинського району, – розповідає Павло. – Коли поступив до франківського ліцею для обдарованих дітей, мене поселили в одну кімнату із Тарасом Сапою. Він уже займався в клубі, тож потягнув і мене з собою. Перші півроку було дуже важко, багато чого не виходило, але потім таки прийшли перші перемоги, і я залишився в цьому спорті, підтримали мене й батьки».

Сабадаш виступив у категорії до 93 кг. При рості 188 см його нормальна вага – 96 кг, тож перед змаганнями доводиться трохи зганяти. Під час підготовки до змагань, коли бійці тренуються по 2-3 рази на день, це не є проб­лемою. Андріан Петрущак розповідає, що під час таких посилених занять спортсмени в середньому легшають на 3 кг (за рахунок втрати води), рекордом для «Бескиду» є 5 кг за тренування. Рекордсмен – трудяга Тарас Сапа.

У «Бескиді» чемпіони тренуються разом із початківцями. Разом розминаються, разом відпрацьовують прийоми та удари. У чому секрет успіху тутешніх бійців? «Напевне, секрет наших перемог – у добрій підготовці до змагань, – каже Петрущак. – Ми чудово знаємо можливості наших спортсменів, знаємо, як і чим їх навантажувати на тренуваннях. А коли підходить час бою, то боєць виходить у ринг спокійний і впевнений в собі, бо знає, що його підготували по максимуму».

Далі на Сапу й Сабадаша чекає підготовка до чемпіонату світу. Перед Лас-Вегасом вони матимуть навчально-тренувальні збори в Тернополі в березні, двотижневі збори в Києві на початку червня, а ще виступлять на чемпіонаті України серед любителів.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.