Спорт

Президент УЄФА Александер Чеферін – про розвиток жіночого футболу

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Увага світу давно прикута до того, як розвивається та поширюється спорт серед жінок. Століття заборон і обмежень за статевою ознакою призвели до того, що стартові позиції жінок в спортивних змаганнях суттєво відрізняються від позицій чоловіків. Однак усі тенденції останніх років свідчать — ця відмінність поступово нівелюється. Великі організації, на кшталт УЄФА, якщо говорити про футбол, займаються фінансуванням і розвитком професійного рівня жінок і дівчат у спорті.

Професійний спорт — завжди складна й недешева справа для його учасників. І якщо з чоловічим спортом усе просто — він популярний, а працьовиті спортсмени зі здібностями мають добрі перспективи — то в жінок усе не так просто. При цьому в обох статей кар’єра впирається у фінансову спонсорську підтримку. Спонсорські контракти – це реальний спосіб підтримати розвиток кар’єри у великому спорті.

Багато серйозних брендів виявляють цікавість до жіночого спорту і готові до співпраці. Наприклад, у найбільшого онлайн-покерного оператора одна з головних спортивних зірок зі спонсорським контрактом — Фатіма Морейра де Мело — професійний гравець у хокей на траві. Вона грала в команді, яка отримала олімпійське золото, а також виграла титул чемпіона світу.

Ще в 2010 році був укладений найбільший контракт між спортсменкою-тенісисткою Марією Шараповою і компанією Nike. Це привело до популяризації жіночого спортивного одягу, хоч пізніше контракт і припинили через допінговий скандал. Ще одна відома тенісистка — Серена Вільямс — співпрацює з багатьма рекламними агентствами. Автогонщиця Даник Патрік і легкоатлетка Лоло Джонс також уклали контракти з тими чи іншими компаніями. Саме це сьогодні стає важливою частиною професійної роботи спортсмена і підтримкою його кар’єри.

Футбол — не виняток. Його майбутнє у плані поширення серед жінок напряму пов’язане з кількістю зусиль і грошей, вкладених футбольними союзами, клубами та їхніми спонсорами.

Президент УЄФА Александер Чеферін оптимістично налаштований щодо перспектив жіночого футболу. Він впевнений, що в цього виду спорту великий потенціалу для розвитку. Кампанія, спрямована на залучення дівчат і жінок до футболу, здатна мотивувати їх залишатись у грі та домагатися результатів, працює вже зараз і може багато дати для майбутнього жіночого спорту. За словами Александера Чеферіна, нині вкрай важливо підтримувати роботу спортивних жіночих футбольних клубів, збільшувати їх кількість — так само, як і кількість турнірів, ігор, інших спортивних подій.

В Європі за останні 10-15 років є відчутні зміни в тому, що стосується жіночого футболу. УЄФА постійно й послідовно працює над появою нових можливостей для жінок у професійному футболі. Популяризувати футбол — це не тільки готувати нових гравців-жінок, але й привертати увагу світу до гри в цілому, зацікавлювати жінок-уболівальниць, ставити жінок на суддівські позиції. Лише в Європі вже є десятки тисяч офіційно зареєстрованих футболісток. Кількість ліг для дівчат постійно зростає. Чеферін зазначає, що УЄФА контролює якість на жіночих турнірах, стежить за збільшенням кількості клубів і футбольних асоціацій.

Та при всіх зусиллях ситуація залишається гендерно перекошеною. У спорті досі центральна фігура — це, скоріше, чоловік. При цьому реальність сучасного світу така, що більше половини населення планети — жінки. І вони готові заявити про себе, зокрема і в спорті. Вкладання коштів УЄФА у розвиток жіночої сфери — шлях до багатьох позитивних змінам у світі спорту. При цьому Чеферін зауважує — гроші не повинні ставати головним чинником в організації футболу. На перше місце необхідно ставити футбольні цінності, до яких, зокрема, належить і боротьба з різними формами дискримінації.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.