Спорт

Пік епідемії коронавірусу очікується на початку квітня, – аналітики

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Рівень смертності можна знизити, а проходження піку – пришвидшити, якщо українці правильно носитимуть маски в громадських місцях.

Пік смертності від коронавірусу в Україні очікується на початку квітня – ближче до середини весни наша країна вийде на позначку близько 450 померлих на добу, свідчать дані Інституту показників і оцінювання здоров’я при Вашингтонському університеті (The Institute for Health Metrics and Evaluation, IHME), пише Zn.ua.

Неурядова організація розробляє для всіх країн математичні моделі розвитку епідемії, що враховують фрагментарність статистики і недооцінку реальної смертності.

Якщо більшість населення (95% українців) правильно носитиме маски в громадських місцях, смертність можна буде знизити на 50 осіб на добу. Тоді пік настане на тиждень раніше, відзначає провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України Семен Єсілевський.

На піку епідемії в Україні кожен день інфікуватимуться понад 60 тисяч осіб. Втім, 90% з них до офіційної статистики МОЗ не потраплять.

«Я схильний довіряти цим моделям, оскільки майже всі «наколінні» оцінки дають такі ж порядки величин і дуже добре відповідають тому, що було в першу хвилю», – пояснює науковець.

Біофізик і науковий блогер Семен Єсілевський також відомий як руйнівник фейка антивакцинаторів щодо літери S у назві антиковідної вакцини Covichield, яку використовують в Україні.

Провівши міні-розслідування, він дійшов висновку про те, що різні сайти абсолютно рандомно використовують назви ChAdOx1 і ChAdOx1-S як повні синоніми. Тому немає жодних доказів того, що літера в маркуванні вказує на низьку якість препарату.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.