Спорт

Перемоги та гроші франківського баскетболу

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

На відміну від більшості інших командних видів спорту, франківський баскетбол показує доволі високі результати. «Говерла», «Франківськ», а також першоліговий «Вамбуд» цього сезону старались боротися за найвищі місця.

Говерла долає Кремінь

Що стосується «Говерли», то було багато сумнівів, чи вийде вона на старт Суперліги взагалі. Рік тому тільки й говорили про те, що команда «помирає», бо керівництво не може закрити борги по зарплаті та не виділяє коштів на утримання клубу. Сезон «ведмеді» завершили достроково, так і не зігравши у плей-офф, адже не мали з чого виплатити членські внески.

Попри це, команда вижила і заявилась у Суперлігу. Підготовку до сезону «говерляни» почали всього за пару тижнів до старту змагань, їм довелось добряче перекроїти склад, адже провідні гравці попереднього сезону залишили клуб. Біля керма «ведмедів» став молодий Павло Піскарьов, який до цього працював у дитячо-юнацькій школі «Говерли». Вдалось навіть підсилитись американськими легіонерами, які стали лідерами команди.

«До останнього мало хто вірив про нашу участь в чемпіонаті, — говорить директор клубу Андрій Дроздов. — Спочатку були запрошені всі українські гравці. Було вирішено також підсилитися іноземними баскетболістами. Спершу взяли Віктора Люльдюрая та Данте Вільямса, а згодом приєднався і Джейон Джеймс».

Сезон «говерляни» провели непогано, хоч і не завжди стабільно, результатом чого стало п’яте місце в регулярних змаганнях. А от на стадії плей-офф підопічним Піскарьова не пощастило: дебютант змагань кременчуцький «Кремінь» виявився вправнішим у чвертьфіналі.

Баскетбол 1 Вамбуд

Як зазначає Андрій Дроздов, поки що невідомо, де виступатиме «Говерла» у розіграші 2016/17 — чи в Суперлізі Ігоря Коломойського, чи в офіційно зареєстрованих змаганнях Федерації баскетболу України.

«В наступному сезоні «Говерла» буде, чемпіонат буде, Суперліга буде. Чи будемо ми разом з федерацією? Я не знаю», — зізнався він.

Добігає завершення сезон для іншого клубу — БК «Франківськ». Команда Юрія Процюка минулого року здобула перші для Прикарпаття бронзові нагороди Жіночої ліги, а цього розіграшу зберігає шанси ще й покращити досягнення. Франківчанки вийшли до «Фіналу чотирьох» з останнього прохідного місця і готуються до протистояння з одеським «Інтерхімом».

Баскетбол 1 Вамбуд

Юрій Процюк нарікає, що, попри успіхи команди, вона не має підтримки від міської влади. «Я регулярно записуюсь на прийом до міського голови, а мене ігнорують, — говорить тренер. — Фінансування в нас немає, зарплати дівчатам я плачу з особистих грошей. Не може клуб, який показує найкращі результати в області, залишатись без коштів».

За словами Процюка, у міському бюджеті передбачено 2 млн грн на підтримку спортклубів.

«На останній сесії міськради Руслан Марцінків сказав, що місто буде підтримувати ті команди, які змагаються за нагороди у найвищих дивізіонах, — каже Процюк. — Таких у місті лише три: наш «Франківськ», футзальний «Ураган» і регбійний «Роланд». Адже «Говерла» грає в неофіційному чемпіонаті, фактично — у приватній лізі. Якщо мер послідовний, то має бути й підтримка».

Натомість у департаменті молодіжної політики і спорту говорять, що БК «Франківськ» не подав відповідного листа для виділення коштів.

«У нас є стаття на підтримку федерацій і спортивних клубів міста — це 1,933 млн грн, — розказує директор департаменту Віталій Матешко. — Туди входить фінансування «Руху», фізкультурно-оздоровчого комплексу та 14 федерацій і спортклубів. Від БК «Франківськ» листа на виділення фінансування не було, натомість до нас звернулись міська федерація баскетболу та «Говерла» на дитячо-юнацьку команду — приблизно по 40 тис. грн».

Тренер Юрій Процюк нарікає на відсутність підтримки міської влади
Тренер Юрій Процюк нарікає на відсутність підтримки міської влади

Юрій Процюк говорить, що листи БК «Франківськ» подавав неодноразово, але не знає,чому вони не дійшли до директора департаменту. «Моя чітка позиція в тому, щоб отримувати кошти за свої результати, і я буду на цьому стояти до кінця, — наголошує тренер. — Чому б не встановити квоту за рейтинговістю, аби клуби отримували фінансування пропорційно успіхам? Таким чином, був би стимул показувати результат».

Ще однією досить успішною прикарпатською командою став першоліговий «Вамбуд». Клуб завершив змагання у регулярному чемпіонаті на лідерській позиції, а потім так само з першого місця вийшов до фінального етапу. Уже 23-24 квітня відбудеться фінал чемпіонату, який прийме Івано-Франківськ. На цій стадії «Вамбуд» зіграє проти команди з Чернівців, а у паралельній зустрічі — Житомир проти Кам’янця-Подільського. Переможці пар зустрінуться у фіналі, а переможені — у поєдинку за третє місце. «Налаштовуємось на найвищий результат. У нас взагалі стоїть завдання перемагати в кожній грі, — говорить тренер команди Денис Спірідонов. — Усі команди сильні, але ми граємо вдома, у нас хороший колектив, тож шанси маємо високі».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.