Спорт

Перемоги-2012

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

За кілька днів на Землі розпочнеться 2013 рік. Так вже прийнято, що перед початком нового року люди згадують, чим запам’ятався минулий. Отож згадаємо, якими перемогами у 2012 запам’ятаються спортсмени Прикарпаття.

Неймовірно стабільна Катя

Часом спортсмени здобувають сенсаційні перемоги, а деколи показують стабільний результат. Іванофранківчанка Катерина Соловей цього року показала воістину сенсайціну стабільність. Спортсменка вже восьмий раз стала чемпіонкою Європи з таеквон-до, а за кілька місяців здобула третій для себе Кубок світу з кікбоксингу у версії WAKO, а пізніше вдруге стала чемпіонкою Європи з кікбоксингу.

На Кубку світу Катю визнали кращою серед жінок на цьому турнірі. Як каже її чоловік і наставник, заслужений тренер України Олег Соловей, нині 33‑річна спортсменка не втрачає мотивації, а щоразу доводить, що саме вона є господарем у своїй вазі.

«Золоті» студентки 

У квітні Івано-Франківськ отримав чемпіона України. Жіноча команда «Університет» достроково стала тріумфатором 21 чемпіонату країни з баскетболу серед команд Першої ліги.

В команді, яка представляє Прикарпатський національний університет, грали представниці майже всіх 13 інститутів і факультетів навчального закладу. Їх щороку відбирає тренер Сергій Вашкевич. «Університет» отримав право виступати у Вищій лізі, проте через брак фінансування залишився у Першій.

«Бронзовий» «Ураган»

Івано-франківський «Ураган» став бронзовим призером української футзальної Екстра-ліги. Команда Сергія Гупаленка після цього ще могла здобути Кубок України, проте у першому матчі франківського «Фіналу чотирьох» програла львівській «Енергії».

Після минулорічного чемпіонства третє місце було не зовсім тим, чого хотіло керівництво, вболівальники та й самі гравці. З іншого боку, якщо згадати, що до тріумфу 2011 року «Ураган» взагалі не підіймався до призових місць чемпіонату, то все виглядає не так погано.

Дві медалі з Лондона

Центральною подією світового спорту 2012 року стали літні Олімпійські та Паралімпійські ігри в Лондоні. І Прикарпаття звідти привезло одразу дві медалі.

Тріумфатором Лондона стала франківська легкоатлетка Христина Стуй. Разом з Олесею Повх, Марією Ремень та Єлизаветою Бризгіною наша спортсменка фінішувала третьою в естафеті 4х100 м.

Цього року Івано-Франківська область вперше отримала паралімпійську медаль. Іванофранківчанка Світлана Куделя здобула «бронзу» в змаганні з метання ядра. За долі секунди від нагороди був франківський легкоатлет Андрій Голіней. Він був четвертим на дистанції 1500 метрів.

На рингу — дівчата

Виправдали віру тренерів у себе прикарпатські боксерки. Одразу шестеро наших краянок виступили у складі збірної України на чемпіонаті Європи з боксу серед жінок. І двоє вибороли медалі.

Ірина Винник стала чемпіонкою Європи серед юніорів. Її ще й визнали кращою боксеркою турніру. У змаганнях молодіжного віку Іванна Лутчак стала третьою.

Чемпіонський заплив Мандзюка

«Вистрілила» цього року франківська школа веслування. Михайло Мандзюк став чемпіоном Європи серед юніорів з веслування на каное. Разом із Яковом Дудкою, Андрієм Рибачком та Юрієм Вандюком вихованець клубу «Альбатрос» переміг на дистанції один кілометр. Наша четвірка на півтори секунди випередила угорський квартет та майже на три секунди команду Росії.

Українки – найсильніші

Одразу дві нагороди цього року вибороли на чемпіонаті світу прикарпатські пауерліфтери. В Пуерто-Ріко коломиянка Інна Оробець посіла друге місце, а іванофранківчанка Анастасія Дерев’янко стала третьою.

Для України ці змагання стали історичними. Наша жіноча збірна в загальнокомандному заліку стала найсильнішою в світі. Такого успіху наші пауерліфтерки досяг­ли вдруге за всю історію виступів на чемпіонатах світу.

На килимі – Надвірна

Доволі успішним 2012 рік видався для вихованців надвірнянської школи боротьби. Все більше медалей тутешні борці, вихованці заслуженого тренера України Євгена Боднарука, здобувають у самбо.

Чемпіонкою Європи серед кадетів стала Тетяна Радошинська. Чемпіонкою світу серед юніорів стала Наталія Ільків. І, нарешті, зовсім недавно перемогу на студентському Кубку світу здобула Олена Сайко.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.