Спорт

Олімпійське літо Анастасії Ткачук

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Для 17-річної легкоатлетки Анастасії Ткачук з Коломиї цей рік став чи не найважчим, але найуспішнішим у спортивній кар’єрі. Вона стала майстром спорту України, перемогла на чемпіонаті Європи у Москві та єдина з Івано-Франківської області у складі збірної України взяла участь у перших юнацьких Олімпійських іграх у Сінгапурі.

А починалося все просто. Одного дня в Коломиї на секцію легкої атлетики привели непосидючу шестикласницю. До цього дівчинка вже 11 років займалася естрадними танцями. На початках Настя примудрялася поєднувати ці заняття.

«Зранку була школа, там же я обідала, швиденько бігла на тренування, а після нього застрибувала на автобус і мчала на танці, – згадує Анастасія. – Але коли почали покращуватися спортивні результати, зросли й навантаження. Танці довелося залишити».

Її першим тренером був Петро Лабич, потім її помітив заслужений тренер України Михайло Перегінець та запросив до Івано-Франківська. За рік занять Анастасія почала вигравати чемпіонати області. Спершу бігала на дистанції 100 та 200 метрів. Згодом вона вже перемагала на чемпіонатах України у забігах на 200 та 400 м. Та за порадою Перегінця вона змінила спеціалізацію на 800 метрів, оскільки ця дистанція наразі є більш перспективною.

Потім стався невеличкий спад. Юна спортсменка прибігала на фініш то другою, то третьою. Але за останні два роки вона повернула собі перші сходинки всеукраїнських змагань та потрапила до юнацької збірної України. Усе це виявилося дуже вчасним, бо влітку 2010 року Сінгапур приймав першу молодіжну Олімпіаду. Збірна почала напружену підготовку до турніру. Крім того, перед Сінгапуром була Москва, там наша легкоатлетка перемогла на чемпіонаті Європи.

«Олімпіаду призначили на серпень, тому все літо ми важко працювали, – розповідає Анастасія Ткачук. – Більшість молоді нашого віку в цей час відпочиває, а ми взагалі не мали вільного часу. У 40-градусну спеку доводилося бігати на зборах в Іллічівську. Після цього на тренуваннях у Києві вся збірна вночі спала на балконах, бо в кімнатах у таку спеку неможливо було знаходитись».

Як виявилося згодом, така погода стала у пригоді. Сінгапурська Олімпіада почалася з восьми днів акліматизації, і місцеві температури здавалися не такими вже й важкими.

У першому, відбірковому, забігу Ткачук була першою. Її справедливо вважали фаворит-кою змагань. Але у спорті не все так просто. На фінальній дистанції вона прийшла лише четвертою. Результат розчарував і тренера, і багатьох знайомих, адже всі чекали золотої медалі. Звісно, виступ міг бути кращим, але Анастасія намагається не зациклюватися на цьому та дивиться вперед.

«Досягти високого рівня дуже важко, а втратити його можна за один день, – каже спортсменка. – Коли ти потрапляєш до спорту вищих досягнень, то розумієш, що це вже не лише заняття «для себе». Спорт стає твоєю роботою, фактично – усім життям. Тому кожного дня ми з тренером працюємо разом та радимося, як зробити наші виступи ще кращими».

Нині Анастасія є студенткою четвертого курсу Коледжу фізвиховання. Намагається самостійно додатково займатися англійською мовою, бо переконана, що світова мова спілкування завжди згодиться у житті. Спортсменка дякує директору коледжу Любомиру Пасічняку та всьому колективу, які завжди її підтримують та ставляться з розумінням. Велику роль у спортивних досягненнях Анастасії Ткачук відіграють її батьки, теж спортивні люди.

«Вони завжди мене підтримують. Батько намагається їздити на змагання, – розповідає спортсменка. – Навіть за власний кошт відправився зі мною до Москви на чемпіонат Європи. Він постійно був поруч, і це дуже допомогло. А коли на мою честь підіймали український прапор та грали наш гімн, ми обоє плакали – він на трибуні, я на п’єдесталі. Коли була в Сінгапурі, мої забіги відбувалися о четвертій ранку за Києвом, мама тоді взагалі не могла спати від хвилювань».

Зараз у легкоатлетів починається новий сезон. Анастасія Ткачук перебуває на відновлювальних тренувальних зборах в Ялті. Вже цього року наша спортсменка перейде до юніорської вікової категорії. Першим стартом сезону стане матчева зустріч зі збірною Білорусі. Далі буде підготовка до літа, потім – чемпіонат Європи в Таллінні, де відбудеться перший етап відбору на Олімпіаду в Лондоні.

Досьє

Анастасія Ткачук

Майстер спорту України
Триразова рекордсменка України з бігу на 1000 м, рекордсменка України з бігу на 800 м
Чемпіонка Європи з бігу на 1000 м
Учасниця юнацьких Олімпійських ігор у Сінгапурі (четверте місце)

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.