Спорт

Олена Сайко: «На тренування тікала з дому»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Нещодавно у Пекіні на перших Всесвітніх іграх єдиноборств кращі спортсмени з усього світу показували свою майстерність. Надвірнянська спортсменка Олена Сайко виборола там срібну медаль. На запрошення спортивного порталу sport.if.ua Олена Сайко та її тренер Євген Боднарук завітали до Івано-Франківська та розповіли про своє спортивне життя і плани на майбутнє.

Попелюшка від боротьби

У спорт Олену затягнув брат, який ходив на дзюдо. Спершу батьки не дуже схвалювали заняття дзюдо своєї дочки. «Були моменти, коли мама не пускала на тренування, ставила різні завдання, – згадує Олена. – Я мала їх виконати, і тільки після того могла йти на заняття. Та тої роботи було стільки, що встигнути було нереально. Тому як тільки мама йшла на кухню, я відкривала двері і тікала на тренування».

Вона тренується вже 13 років. І нині мати задоволена тим, що дочка цілеспрямовано займається своєю справою, що має ціль у житті.

Як каже її тренер Євген Боднарук, Олена із тренувань йшла далеко не з перших. У кінці кожного заняття тренер дає час спортсменам на самостійне тренування. І коли він повер-тався в зал подивитися, хто ще працює, а хто вже пішов, то Олена завжди була серед тих, хто ще працював.

«Якщо зробити коротеньку характеристику, то Олена привітна дівчина, чемна, вихована, – каже Євген Боднарук. – Працювати з нею на тренуваннях – одне задоволення».

Перш за все Олена Сайко є дзюдоїсткою, цей вид спорту їй найближче. Та нині воно дуже динамічно змінюється. Як зізнається спортсменка, часом вона просто не розуміє деякі моменти. Тому поєднує дзюдо з виступами у самбо. В обох видах здобуває нагороди на міжнародних турнірах. Після багатьох перемог у самбо їй надійшло персональне запрошення на перші Всесвітні ігри єдиноборств у Китаї.

Пекін

Акліматизація у Піднебесній була важкою. О шостій ранку за київським часом спортсмени в Пекіні вже боролися, а о 17:00 – лягали спати. Звикнути до такого режиму було непросто.

Як каже Олена, одразу поставила собі за мету бути в фіналі. Можливо, це їй допомогло пройти у півфіналі непоступ-ливу румунську спортсменку Адріану Черар. За словами Сайко, дуже відчувалося, що румунка разом зі своїм тренером добре вивчила її манеру боротьби.

А у фіналі була росіянка Катерина Онопренко. Дівчата боролися на рівних, аж поки під кінець сутички Олена не пропустила прийом суперниці. Росіянці зарахували один бал, до кінця залишалася лише хвилина, і відігратися не вийшло. Але, як каже наша спортсменка, з Онопренко вона ще зустрінеться.
Олімпійські надії

Нині Євген Боднарук та Олена Сайко думають про Олімпіаду. Вони спробують здобути ліцензію на Лондон-2012. Тренер переконаний, що їм це під силу. У листопаді запланований чемпіонат України з дзюдо. Свої олімпійські надії треба починати реалізовувати вже там.

Цього року також має відбутися чемпіонат світу з самбо. Перемігши на ньому, Олена Сайко може отримати звання заслуженого майстра спорту України, а її другий тренер, чемпіонка світу Віра Пінчук – заслуженого тренера України. Своєю працею і наполегливістю вони це заслужили. Тому, сподіваємося, Олена привезе на Прикарпаття ще не одне «золото».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.