Спорт

Надвірна перемагає

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

За останні місяці прикарпатські спортсмени здобули кілька гучних перемог. Усі в одному виді єдиноборств — самбо. Тріумфаторами є Олена Сайко та Михайло Ілитчук, вихованці знаменитої надвірнянської школи боротьби.

Надвірнянська СДЮШОР проф­кому ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» відома на всю Україну. І перш за все своїми дзюдоїстами. Саме тут заслужений тренер України Євген Боднарук виховав найтитулованішого дзюдоїста України, дворазового олімпійського призера Романа Гонтюка. Останніми роками все більше уваги тут приділяють ще одному виду боротьби — самбо.

Лише цього року місцеві спортсмени вибороли десятки медалей на чемпіонатах та кубках України у різних вікових категоріях. Кілька медалей борці привезли і з чемпіонатів Європи.

Надвірна прозвучала і на світовому рівні. У жовтні на чемпіо­наті світу з самбо серед юніорів у Болгарії золоту медаль виборола Наталія Ільків. На початку листопада на дорослій світовій першості у Мінську бронзову медаль здобула Олена Сайко. А днями вона стала переможцем студентського Кубка світу в Казані. «Бронзу» звідти привіз Михайло Ілитчук, ще один вихованець Євгена Боднарука.

Самбо — це скорочення від російського «самооборона без оружия». Сьогодні це не той спорт, який раніше практикували переважно країни соцтабору. В Казані зібралася еліта світового самбо з 40 країн світу. Для свого «золота» Олені Сайко довелося провести чотири сутички, вона перемогла суперниць з Литви, Франції, Росії та Словенії.

Сьогодні 25-річна Олена здобуває свою другу вищу освіту. Після «банківської справи» у Тернопільському університеті вона навчається на третьому курсі фізкультурного факультету ПНУ. За новим законодавством, які б досягнення спортсмен не мав, без фізкультурної освіти він не може тренувати.

«На тренувальні збори чи змагання завжди беру кілька книжок і конспекти, намагаюся щовечора щось підчитувати, — говорить Олена Сайко. — В університеті до мене ставляться з розумінням, нав­чаюся на стаціонарі за індивідуальним графіком. Дуже приємно було, коли перед фіналом на весь зал оголошували, що на килим викликається майстер спорту міжнародного класу, студентка Прикарпатського національного університету. Відчуваєш, що представляєш Україну, своє місто, свій університет».

«Попри те, що самбо і дзюдо трохи споріднені, сьогодні вони віддаляються один від одного, — розповідає Євген Боднарук. — Дзюдо повертається до своїх витоків. Зараз дзюдоїсти в сутичці мають спершу провести дію руками, а вже потім можуть хапати за ноги. Почалися розмови, щоб взагалі «забрати» ноги з дзюдо. Це вигідно японцям, які культивують в себе класичне дзюдо. Натомість в самбо ноги «залишаються». З іншого боку, чим більше будуть відрізнятися ці дисципліни, тим більше шансів у самбо стати олімпійським видом. Його вже включили в програму всесвітньої універсіади 2013 року».

Вдома Олена Сайко побула лише кілька днів. Попри те, що не змогла пробитися на літню Олімпіаду, дівчина зберігає за собою місце в лідерах українського дзюдо. Зараз вона вже вирушила до Конча-Заспи на тренувальні збори національної збірної з дзюдо. Тож попереду праця, нові старти і нові перемоги.

 

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.